Analizde, Japonya’da güçlü gelen dış ticaret verileri ve mayıs ayı öncü PMI verilerinin etkisiyle Nikkei225 Endeksi’nin yüzde 3,25, Topix Endeksi’nin ise yüzde 1,90 yükseldiği kaydedildi. Çin tarafında ise Şanghay Bileşik Endeksi’nin yüzde 1,09, Shenzhen Bileşik Endeksi’nin yüzde 1,00 gerilediği, Hong Kong Hang Seng Endeksi’nin de yüzde 0,64 düşüş kaydettiği aktarıldı.
Güney Kore’de açıklanan nisan ayı Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) verilerinin ardından Kospi Endeksi’nin yüzde 8,24, Tayvan Taiex Endeksi’nin yüzde 3,37 yükseldiği belirtilen analizde, Avustralya S&P/ASX200 Endeksi’nin de yüzde 1,47 artış gösterdiği ifade edildi. Brent petrolün varil fiyatının ise sabah saatlerinde 102,7 dolar seviyesinde işlem gördüğü kaydedildi.
Yurt içinde Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) mayıs ayına ilişkin hizmet, perakende ticaret ve inşaat güven endekslerini açıklayacağı belirtilen analizde, nisanda mevsim etkisinden arındırılmış güven endeksinin hizmet sektöründe yüzde 3,1, perakende ticaret sektöründe yüzde 1,8 gerilediği, inşaat sektöründe ise yüzde 3,6 arttığı hatırlatıldı.
Şirket haberlerine de yer verilen analizde, Gen İlaç’ın (GENIL) Devlet Malzeme Ofisi (DMO) tarafından düzenlenen “Nisan 2026-3 Aylık DMO İlaç Alım İhalesi” kapsamında ilişkili tarafı Salutem Ecza Deposu Medikal Ltd. Şti. üzerinden sağlanan satışların şirkete toplam 641,52 milyon lira katkı sağlamasının beklendiği ve gelişmenin “pozitif” olarak değerlendirildiği belirtildi.
İmaş Makina’nın (IMASM), Afrika’da faaliyet gösteren bir müşteriyle 3,96 milyon dolar tutarında un değirmeni kurulumu sözleşmesi imzaladığı ve avans ödemesinin şirkete ulaştığı ifade edilen analizde, sevkiyatın 2026 yılının üçüncü çeyreğinde yapılmasının planlandığı kaydedildi.
Kıraç Galvaniz’in (TCKRC), Norveç merkezli Nordic Deployment AS ile savunma sanayi ve acil durum altyapıları alanında iş birliği görüşmeleri gerçekleştirdiği belirtilen analizde, taraflar arasında imzalanan partnerlik anlaşmasının ilk yıl için yaklaşık 10 milyon euro iş hacmi oluşturmasının beklendiği bildirildi.
Link Bilgisayar’ın (LINK), “Kurumsal Hibrit Bulut ve Güvenli Sanal Çalışma Alanı Dönüşüm Projesi” kapsamında 1,01 milyon dolar tutarında sipariş aldığı aktarılan analizde, Turk İlaç’ın (TRILC) ise Devlet Malzeme Ofisi tarafından açılan iki Sağlık Market Alım İhalesi’nde toplam 231,34 milyon lira artı KDV tutarında ihaleyi grup şirketi aracılığıyla kazandığı ifade edildi.
Analizde ayrıca, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) nisan ayı toplantı tutanaklarına da yer verildi. Tutanaklarda, yetkililerin büyük bölümünün enflasyon risklerinin kalıcı hale gelmesi durumunda faiz artışını yeniden değerlendirebileceğinin görüldüğü belirtilirken, İran savaşı kaynaklı fiyat baskıları ve güçlü ekonomik verilerin enflasyon endişelerini artırdığı kaydedildi.
Hibya Haber Ajansı
© Copyright 2026 istatistikhaber.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.