Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-06-04 09:29:00

1.5 milyon olduk

ABD pandemi sonrasında ırkçılık sorunu ile uğraşıyor. Bu arada dolar değer kaybetmeye devam ederken global borsalar da kazançlarını artırmaya devam ediyorlar. Dün; Alman, Fransız borsaları % 4 e yakın daha değer kazanırken ABD’de Nasdaq’ın tarihi zirvesine sadece % 1.3  kaldı.

 

15 Mayıstan beri aralıksız 11 gündür yükselen BIST 100 Endeksi ise bu süreçte 99 binden 109 bine % 10 getiri sağlamıştır. Bu getiri, 1 yıllık mevduatın getirisinden daha yüksektir. İşte bu getiri imkânı, tasarruflarının büyük kısmını mevduatta değerlendiren Türk halkının tasarruf tercihlerini değiştirmektedir.

 

2019’un Ekim başında BIST, Pazar paylarında düzenlemeye giderken Bakan Albayrak, Twitter'dan yaptığı açıklamada "YEP hedeflerimizden BIST pazar yapısı güncellemesini tamamladık. 4 Kasım'da devreye alınacak düzenleme ile vatandaşlarımızın borsaya ve sermaye piyasalarına ilgisi artacak, ülkemizin gelişiminden ve refahından daha fazla pay almalarına imkân sağlanacak." demişti.

 

Son MKK verileri bize bir müjdeyi vermektedir: Uzun yıllardır 1.1 milyon civarında dolaşan borsadaki yerli bireysel yatırımcı sayısı yılbaşından beri artıyordu ve Mayıs sonu itibariyle 1.5 milyonu aştı:1,500,739.  (Tüzel, diğer ve yabancıları da katarsak sayı 1,517,594 olmaktadır.) Pandemi nedeniyle sokağa çıkma kısıtlarının uygulandığı Mayıs ayında 80,406 yeni bireysel yatırımcı gelmiş olup yılbaşından beri borsaya gelen yatırımcı sayısı 312,681 olmuştur. Borsaya talebin her geçen ay arttığını şöyle anlayabiliriz: İşgünlerinde hesapların açıldığını kabul edersek yılın ilk 4 ayında ortalama her iş günü 2732 adet yeni yatırımcı hesabı açılırken pandemi döneminin en yoğun olduğu Mayıs ayında ortalama her iş günü 4730 hesap açılmıştır.

 

Peki, bu yeni gelenler hakkında neler biliyoruz? Öncelikle, ülke genelinde bir hareket bu! 81 şehirde 83 milyon nüfus içinde borsaya yönelim görülüyor. Yılbaşından beri en çok İstanbul’da 80 bin yeni yatırımcı gelirken Bayburt ta 256 yeni yatırımcı ile en düşük katılım olmuş.

 

Mayıs ayında yatırımcı sayısını en çok oranda artıran iller % 14 ile Şırnak ve Hakkâri olurken bu sıralamada ilk 14 il doğu ve güneydoğu Anadolu bölgelerimizdeki iller olmuştur.  Benzer şekilde yılbaşından beri yatırımcı sayısı en çok artan iller % 95 artışla Şırnak ve %86 artışla Hakkâri’dir.

 

Şehirlerin nüfuslarına orantıladığımızda en yüksek yatırımcı talebi Tunceli’de görülmektedir. Şehir nüfusunun % 1.0’i yılbaşından beri borsaya gelmiştir. Yılbaşından beri Karabük’ün % 0.8’i, Ankara’nın % 0.6’sı, İstanbul, İzmir ve İzmit’in % 0.5’i borsaya yönelmiştir.

 

Bu talep artışı sayesinde Türkiye’de yetişkin nüfusta borsa yatırımcısı olanların oranı % 2.0’den % 2.5’e yükselmiştir. En yoğun borsa ile ilgilenenler 40-55 yaş aralığında olup oran % 3.5’a çıkmaktadır.

 

Son olarak şunu belirtelim Mayısta gelen 80 bin yatırımcının her dördünden üçü 100 bin TL altında yatırımla gelmiş görülmektedir.

 

Tüm yeni gelen yatırımcılara “hoş geldiniz” diyoruz.

 

STRATEJI

BIST100 en düşük 82 bini görmüştü. FED kararı sonrası başlayan yükseliş hareketinde ise 102 binde zorlanan BIST100 Endeksi geçen hafta burayı geçerek 109 bine ulaştı.  Bugün yatay bir hareket görülebilir.

Kaynak Alnus Yatırım
Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 istatistikhaber.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.