Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-04-22 09:39:00

Bugün gözler TCMB’nin kararında olacak

Yurtiçi piyasaların gündeminde bugün TCMB’nin faiz adımı olacak. Geçtiğimiz ay toplantı tarihi öncesinde karar alarak, faiz indirimine gitmiş ve politika faizini %9,75 seviyesine çekmişti. Bu toplantı için tahminlerin yelpazesi oldukça geniş. Fakat medyan tahminin daha çok 50-75 baz puan aralığında bir faiz indiriminin gelmesi yönünde. Kararla birlikte açıklanacak metin oldukça önemli olacak. İçeride diğer bir gelişme ise Türkiye, Rusya ve İran’ın yapacağı üçlü görüşme olacak. Suriye ve İdlib gündeminin ele alınması beklenen bu görüşmede gelecek açıklamalar yakından takip edilecek. Fiyatlamalara baktığımızda ise kur 7 TL seviyesine yaklaştı. Dün 6,9969 ile 2018 yılı Ağustos ayı sonrasında görülen en yüksek seviyesi görülürken, bugünkü gelişmeler ile bu hareketin 7 TL üzerine taşınıp taşınmayacağı önemli. 7 TL çevresindeki hareket adına alınacak stratejiler daha çok temkinli olmayı gerektiriyor. Borsa İstanbul ise dün günü 97.619 puanla %1,34 aşağıda kapattı. Günlük işlem hacmi ise 10,5 milyar TL olarak gerçekleşti. Bankacılık ve Sanayi endeks gruplarının negatif katkı sağladığı endekse daha çok teknoloji ve gıda sektöründe yer alan hisselerin pozitif destek verdiği gözlendi. Endeksin 94.000 – 95.400 destek bandı üzerinde kalması yukarı yönlü hareketin 100 Bin seviyesine gitmesi adına önemli olacak. Bu noktada içeride olduğu kadar global piyasalara olan paralel hareketi de baz alarak küresel gelişmelerin seyri ve petrol fiyatlarındaki görünümde önemli olacak.

Yurtdışına baktığımızda ise özellikle Asya piyasalarında bu sabah hafif satıcılı seyir izleniyor. Vadelilerde ise karışık bir tablo takip edilmekte. Dün tarihte ilk kez ham petrol vadeli kontratın fiyatı negatif tarafa geçti. Bu sabah baktığımızda da benzer şekilde aynı zayıf görünüm sürüyor. Arz bolluğunun yanında talep şokunun sürmesi petrol fiyatlarını baskılamaya devam ediyor. Dün OPEC Bakanları telekonferans yöntemi ile toplandı ve düşen petrol fiyatlarını görüştü. Herhangi bir anlaşma çıkmayan bu görüşmenin yanı sıra yeni yapılabilecek görüşmelere ve spekülatif açıklamalara karşı temkinli olmak gerekebilir. Ons altın ise 1700$ altına sarktı ve anlık olarak 1685$ seviyesinden işlem görüyor. Petrol fiyatlarındaki hareketle güvenli liman fiyatlaması izleyen kıymetli metalin realize olduğu dikkat çekiyor. Ons altında bu seviyeler yeniden tepki alımlarının gelebileceği önemli destek noktasına işaret ediyor. Bu nedenle haber akışlarının bu seyri nasıl şekillendireceği kritik olacak. Bugün yurtdışı takviminde İngiltere’den ÜFE-TÜFE verisi, ABD DOE haftalık petrol stok verileri takip edilecek. Ayrıca yarın AB Liderler Zirvesinin yapılması bekleniyor.

Manşette Öne Çıkanlar

·         Hazine taşınmazlarının tarım ve hayvancılık amacıyla izinsiz kullanımından kaynaklanan, erteleme dönemi içerisinde tahsil edilmesi  gereken ecrimisillerin ödeme süreleri 3 ay ertelendi.

·         24 Nisan'a kadar verilmesi gereken 2020/Şubat ve 27 Nisan 2020 tarihine kadar verilmesi gereken 2020/Mart (vergilendirme  dönemi üç aylık olan mükelleflerin 2020/Ocak-Şubat-Mart dönemi dâhil) dönemine ait KDV Beyannamelerinin verilme ve ödeme süreleri 28 Nisan gün sonuna uzatıldı.

·         Meksika Merkez Bankası, olağanüstü bir toplantıyla faiz oranını 50 baz puan indirerek %6,50'den %6,00'ya çekti.

·         Beyaz Saray Ekonomi Danışmanı Kudlow, Trump yönetiminin ülkenin koronavirüs salgınının verdiği ekonomik hasarı onarmaya çalıştığı ortamda, yeniden açılacak küçük işletmelere, yükümlülük ve sorumluluk koruması sağlanması olasılığını değerlendirmekte olduğunu söyledi

·         OPEC Bakanları dün petrolün düşüşü nedenleri açısından düzenlediği telekonferansa herhangi bir kararda anlaşmaya varılmadı.

·         ABD Senatosu, Demokratlar ve Cumhuriyetçiler arasında varılan uzlaşma sonrası, koronavirüs salgınından zarar gören küçük işletmelere ek federal yardım sağlanmasını öngören yaklaşık 500 milyar dolar  büyüklüğündeki pakete oybirliği ile onay verdi

·         ABD Başkanı Trump Göçmen Vizelerini Askıya Alan Kararı bugün imzalayacağı değerlendirildi.

·         TCMB’nin TSİ 14:00’te faiz kararını açıklaması bekleniyor.

·         Türkiye, Rusya ve İran arasında Astana formatındaki üçlü görüşmnin bugün yapılması bekleniyor.

·         Borsa İstanbul’da bugün yatay açılış yapması bekleniyor. (A1 Capital)

Kaynak:A1 Capital
Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 istatistikhaber.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.