Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-03-09 16:26:00

TCMB’den şok faiz hamlesi gelir (mi)?

 

Corona virüsü dalga dalga yayılırken, panik havası fiyatlama davranışlarını darmadağın etmektedir. Güncel durumda vaka sayısı 109591 – ölü sayısı 3810 kişiye ulaşmıştır. Virüs kaynaklı biyolojik belirsizlik A’dan Z’ye tüm varlıkları etkilerken, Fed’in 50 baz puanlık acil faiz indirimi durumu daha kötüleştirmiştir.

Fed’in 17-18 Mart planlı toplantısını beklemeden acil toplanması durumun düşünülenden daha kötü olduğu algısını tetikleyerek panik satışlarını tetiklemektedir. Fed’in planlı toplantısında genel algı 25 – 75 baz puan faizi indirimi yapılması beklentilere girmektedir.

Fed’in hamlesi ile ABD 10 yıllık tahvil faizi %1 seviyesi altında serbest düşüş ile %0,3137 düşük seviyesini görerek sıfır seviyesine çok yaklaşmıştır. Yeni normal olarak ABD 10 yıllık tahvil faizinin sıfır üzerinde mi yoksa altında mı kalıcı olacağını takip edeceğiz.

Tüm bu gelişmelerin ışığında Araştırma Departmanı olarak, 19 Mart 2020 TCMB toplantısı için 25 baz puanlık faiz indirim beklentimizi 50 baz puan faiz indirimi olarak revize ediyoruz. Politika faizinin %10,75 seviyesinden %10,25 seviyesine indirilmesini bekliyoruz. Mevcut dinamikler ele alındığında da TCMB’den tek hane politika faizine ulaşacak 100 baz puanlık indirim gelmesi durumunda şaşırmayacağımızı da dipnot olarak belirtmek isteriz.

Faiz İndirimi Nedenlerimiz;

  • Corona virüsü kaynaklı küresel büyümenin hasar alması
  • Virüs ve OPEC dinamikleri ile serbest düşen petrol fiyatları
  • Petrol fiyatlarının kısa dönemde enflasyon algısını negatife çevirmesi
  • Fed’in acil toplantı ile 50 baz puan faiz indirmesi
  • Fed’in 17 – 18 Mart planlı toplantısında tekrar faiz indirimi beklentisi
  • ABD 10 yıllık tahvil faizini sıfır seviyesine kadar çekilmesi
  • ABD 10 yıllık tahvil faizinden negatif faiz ihtimalinin güçlenmesi
  • Türkiye 1.çeyrek enflasyon verisinin %12 – %13 bandında yüksek seviyeleri gördüğü
  • Enflasyonda 1.çeyrek sonrası yılın ikinci yarısı ile tek haneye doğru dengelenmesi
  • Petrol fiyatlarındaki gerilemenin enflasyon ve enerji maliyetlerini pozitif desteklemesi
  • 2020 %5 büyüme hedefine ulaşmada kredi aktarım mekanizmasının önemi
  • ABD Dolar’ın küresel çapta değer kaybetmesi ve yeni dönemde de bu kayıpların etkisini bir miktar daha sürdürmesi,

USDTRY son süreçte 6,26 seviyesinde başlattığı negatif fiyatlama davranışını / tepki satışı düşüncesini 6,03 seviyesine taşımış olsa da psikolojik 6,00 seviyesi altında kalıcı bir reaksiyon oluşturamadı. Bu sebeple de yeni dönemde kur 6,00 seviyesi altında tepkilerini derinleştirebilir mi sorusuna cevap arayacağız. Kura yönelik ana görünüm, 200 ve 233 günlük üssel hareketli ortalamaları temsil eden 5,78 – 5,82 bölgesi üzerinde pozitif eğilimin devam etmesi şeklindedir. Olası tepkiler kurun 6,00 – 6,05 bölgesinde vereceği reaksiyon ile netlik kazanabilir. Pozitif trend görünümünde de 6,16 ve 6,20 seviyeleri gündemimizde yer alırken 6,20 aşılması durumunda son zirveye doğru yeni bir çıkış beklentisi gündemi meşgul edebilir.

USDTRY.png

 

Risk Açıklaması; "Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir."


Kaynak:GCM Yatırım
Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 istatistikhaber.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.