Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-04-24 08:03:00

Virüs endişeleri küresel bazda devam ediyor

Fitch Ratings, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle "benzeri görülmemiş" bir küresel resesyon beklendiğini belirtti. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle "benzeri görülmemiş" bir küresel resesyon beklendiğini belirterek, küresel ekonominin bu yıl yüzde 3,9 daralacağını öngördü. Fitch Ratings tarafından üçüncü kez güncellenen Küresel Ekonomik Görünüm raporunda, Kovid-19 salgınına karşı alınan tecrit önlemlerinin uzaması ve gelen veriler doğrultusunda küresel ekonomik büyüme tahminlerinde aşağı yönlü revizyona gidildiği kaydedildi.

 

Dün 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle iç piyasamız kapalıydı. Önceki gün ise Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın faiz kararını takip ettik. TCMB Nisan toplantısında politika faizini 100 baz puan indirerek yüzde 8.75'e çekti. Genel beklenti 50 ya da 75 baz puanlık bir indirim olması yönündeydi. İktisadi faaliyetin korona virüs etkisiyle Mart ayı ortalarından itibaren zayıflamaya başladığı, başta ham petrol ve metal fiyatları olmak üzere uluslararası emtia fiyatlarındaki keskin düşüşün devamı enflasyon görünümünü olumlu etkilediği vurgulayan Merkez Bankası'nın tahminlerin üzerinde gerçekleşen faiz indirimi sonrası kur tarafında ekstra bir tepki görmedik. Öte yandan Fitch, Türk bankalarının "aktif rasyosunu" en az yüzde 100 olarak sürdürme kuralının kredi notu için negatif bir faktör olduğunu kaydetti. Fitch Ratings, yaptığı açıklamada, Türk bankalarının 1 Mayıs'tan itibaren "aktif rasyosunu" en az yüzde 100 seviyesinde devam ettirme kuralının "kredi notu için ılımlı bir şekilde negatif" olduğunu kaydetti.

 

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Lagarde, Avrupa Birliği (AB) liderlerini ekonomide ciddi daralma konusunda uyardı. Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Christine Lagarde, konu hakkında bilgiye sahip üç kaynağa göre, Avrupa Birliği (AB) liderlerine, blokun gayrı safi yurtiçi hasılasının (GSYH) pandeminin bir sonucu olarak yüzde 15 kadar düşebileceğini ve çok az şey yapma ve çok geç kalma riski ile karşı karşıya olduklarını söyledi. ABD'de yeni konut satışları Mart ayında yüzde 15.4 düşüşle yıllık 627 bin oldu. Bu, Temmuz 2013'ten beri en büyük düşüş oldu. Beklenti yüzde 16.3 düşüş olmasıydı. ABD'de imalat ve hizmet endeksleri Nisan'da virüs etkisiyle rekor düşük seviyelere geriledi. ABD'de koronavirüs salgını nedeniyle imalat ve hizmet sektörlerirekor düşük seviyelere geriledi. IHS Markit verilerine göre imalat PMI Endeksi Nisan'da 48.5'ten 36.9'a geriledi. Beklenti 35'ti. Bu 11 yılın en düşük seviyesi olarak kayda geçti.

 

İran'ın yarı resmi haber ajansı Tesnim'in haberine göre Selami, mülkiyeti hakkında İran ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) arasında ihtilaf yaşanan Basra Körfezi'ndeki adaları ziyaret etti. ABD Başkanı Donald Trump'ın "Basra Körfezi ve çevresindeki ABD donanmasına ait gemilerin taciz edilmesi halinde İran güçlerine ait hücumbotlarının vurulması" yönündeki talimatını değerlendiren Selami, İran'ın ulusal güvenliğine ve toprak bütünlüğüne yönelik tehditlere kararlı ve etkili şekilde karşılık vereceklerini ifade etti. Selami, "Biz de denizdeki askeri birimlerimize, İran'ın sivil ya da askeri gemilerinin güvenliğinin tehdit edilmesi halinde terörist ABD ordusunun gemilerini vurma emri verdik." dedi.

Kaynak:AHL Yatırım
Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 istatistikhaber.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.