Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-02-06 11:39:00

Petrolde vade seçimine dikkat

Petrol piyasasında süregelen bol arz döneminin 2020’de de devam etmesi bekleniyor. Hali hazırda düşüş beklentisi ağırlığını korurken, virüs salgısı baskının artmasına ve orta – uzun vadeli beklentilerimizin çok daha erken test edilmesine yol açtı.

Kısa vadede oldukça agresif düşüş trendleri takip edildiği ve piyasa hassasiyeti oldukça yükseldiği için, görece küçük alandaki düzeltmeler bile sorun oluşturabiliyor. Çin’in birçok ABD ürünü ithalatı için tarifeleri yarıya indirmesi bahsettiğimiz düzeltme oluşumuna katkı sağladı. Bu aşamada vade seçimine dikkat etmek gerekiyor. Çünkü piyasa hassasiyetinin de katkısıyla birlikte olağan dışı fiyatlamalar, kısa vadeli görüntülerde tablonun sıkça değişmesine yol açabilir.

OPEC+ İzleme Komitesi toplantısını üçüncü güne uzatma kararı aldı. 2016 yılı sonunda alınan kota kararındaki bölgelere yakın bir petrol fiyatı izliyoruz. Dolayısıyla o tarihten beri alınan tüm kararların aslında etkisini yitirdiği, 2016 sonundan bu yana denge bulmaya çalışan petrol fiyatlarından en büyük kazanımı rekor üretim yapan ABD’nin sağladığını söylemek yanlış olmayacaktır.

OPEC+’nın alabileceği kararlar da, Çin kararlarına benzer şekilde kısa vadeli görünümü hızla etkileyebilir. Ancak çok agresif kararlar alınmadığı müddetçe orta – uzun vadede bol arz başlığının gündemde kalmaya devam edeceğini düşünüyoruz.

 

Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 istatistikhaber.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.