Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2023-06-10 16:54:58

Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği’nin konusu "dirençli kentler"

Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği’nin 39’uncu Olağan Meclis Toplantısı 'Deprem ve deprem sonrası sağlıklı ve dirençli kentler' başlığıyla Kütahya'da toplandı. Kütahya Belediyesi'nin ev sahipliğinde, Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş'ın başkanlığında, Gülümser Hatun Termal Tesisleri’nde yapılan toplantıya Birliğe üye belediye başkan ve temsilcileri katıldı.

Meclis Toplantısı’nın açılışında konuşan Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği Başkanı Alinur Aktaş, geçen kasım ayında Dünya Sağlık Örgütü’nün Danimarka’nın Kopenhag şehrinde yaptığı “Örneklerle Önde Gelen Sağlıklı Şehirler: Tek Sağlık, Tek Gezegen, Tek Toplum” temalı, “Avrupa Sağlıklı Şehirler Ağı Yıllık İş Toplantısı ve Teknik Konferansına” katıldıklarını hatırlattı. Birlik olarak Türkiye adına sağlıklı şehirlerle ilgili gündem ve gelişmeleri takip ettiklerini dile getiren Başkan Aktaş, “Bizler de üyelerimizle birlikte bu temaları ve öncelikleri şehirlerimizde geliştirmeye çalışıyoruz. Artık sağlık konusunda sınırların olmadığını biliyoruz. Tüm dünya olarak pandemi sürecini yaşadık. Hayvan kaynaklı bir virüsün insanlara bulaştığı ve nelere yol açtığını hep beraber gördük. Buradan hareketle ‘tek sağlık’ kavramı daha da önemli bir hale geldi.  Alınacak tedbirlerin insan sağlığına odaklanması yetmiyor; doktorların, veteriner hekimlerin ve farklı disiplinlerdeki uzmanların iç içe çalışmaları gerekiyor. Zira artık bilinen bir gerçek var ki insanların, evcil ya da vahşi hayvanların, bitkilerin ve ekosistemin sağlığı birbiri ile bağlantılı” dedi.

Dirençli şehirler, bir zorunluluk

Konuşmasında Türkiye’yi yasa boğan aslın felaketine de değinen Başkan Aktaş, depremin sadece deprem bölgesini değil, tüm Türkiye’yi etkilediğini kaydetti. Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği olarak deprem bölgesinde temaslarda bulunup, yaralara merhem olmaya çalıştıklarını ifade eden Başkan Aktaş, “Ayrıca, üye belediyelerimizin proje koordinatörleriyle “deprem sonrası kentsel dirençlilik sağlamak” konusunda toplantılar yaparak yol haritası çıkarmaya çalıştık. ‘Kentli’ dergimizin bu sayısını “deprem sonrası kentsel dirençlilik” üzerine odakladık. Depremlerin ardından DSÖ ve DSÖ Vakfı acil durum ilan etmiş, destek sunmuş ve fon toplamak üzere bir kampanya başlatmıştır. Şehirlerimizi geleceğe hazırlamak zorundayız. Sağlıklı şehrin temelini “dirençli şehirler” oluşturur” diye konuştu.

Toplantıda, Ankara Haymana, Çankırı Korgun, Elazığ Maden ve Sivrice, Mardin Dargeçit, Bilecik Pazaryeri, Şanlıurfa Birecik ve Viranşehir ile Kocaeli Başiskele Belediyelerinin birliğe üyelikleri oybirliğiyle kabul edildi.

Bir sonraki olağan meclis toplantısının da ekimde Mardin Artuklu Belediyesi'nin ev sahipliğinde yapılması kararlaştırıldı.

  Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 istatistikhaber.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.