Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-04-23 17:35:00

Petrolde Son Durum: Hürmüz Fiyatlaması, ABD üretimi, Stoklar

Petrolde Son Durum: Hürmüz Fiyatlaması, ABD üretimi, Stoklar

Mayıs ayı kontratında görülen negatif fiyat hareketi sonrasında hassasiyet artmış durumda. Enerji fonlarında kırılganlık arttı. Trump'ın sosyal medyadan İran'ı tehdit etmesi petrol fiyatlarında bir miktar toparlanma görülmesine yol açtı. Fakat sadece jeopolitik risk fiyatlamasının yükseliş için kalıcılık sağlaması beklenmemeli.

Yukarıdaki grafik ABD stoklarını gösteriyor. Stratejik Petrol Rezervlerinin hariç tutulduğu ticari stoklarda doluluk ciddi ölçüde artmış durumda. Bu artışın devamı bekleniyor. Bazı Cumhuriyetçi senatörlerin, Suudi Arabistan petrolünün ithalatının yasaklanması konusundaki önerisi bu tabloyu düzeltebilir, fakat küresel petrol arzındaki fazlayı düzeltemez.

Bu tablo da ABD'nin haftalık üretim çizelgesinin önceki 5 yıllık düzeylerle karşılaştırması. ABD üretimi yılın en düşük seviyesine ulaşmış olsa da, hala 2019'un rekor seviyenin altına inmedi. Önümüzdeki haftalarda bu da gerçekleşebilir, fakat arz fazlasının kızılması için bunun çok daha aşağılara inmesi gerekiyor.

Korona riskiyle Mart ayında oluşan GAP'lerin kapanması önemli bir eşik olabilir. Ancak bunun için iki petrol türünün de 100%'ün üzerinde maraton yapması gerekiyor. Bu nedenle bölgelere yakın, yeni dipler oluşmadığı müddetçe kritik öneme sahip olabilecek ham petrolde 30, brent petrolde 35 bariyerleri takip ediliyor. Bu bariyerler altında baskı sürebilir, aşıldıkları takdirde ise bunu destekleyen haber akışının detayları incelenmeli.

Kısa vadede ise 20 ve 50 periyotluk üssel hareketli ortalamalar, ham petrolde 15,00 - 19,20, brent petrolde 22,50 - 25,60 dirençleri şimdilik direnç konumunu sürdürerek baskıya yol açma potansiyeli taşıyor. Aşıldıkları takdirde her iki petrol türünde de 3 - 3,5 Dolarlık daha yükseliş yapma potansiyeli oluşabilir.

Kaynak:GCM Yatırım
Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 istatistikhaber.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.