Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-01-21 09:59:00

BIST100 Rekor seviyelerde

Hisse senedi piyasaları 122,000 puanda rekor seviyelerde işlem görmeyi sürdürdü. Yurt içi ve yurt dışı kaynaklı haberler, jeopolitik risklerdeki azalış BIST100 endeksine yukarı yönlü destek sağlıyor. Endeks dün yüzde 0.94 yükselişle günü 122,619 puandan tamamladı. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak 2019 yılı değerlendirme toplantısında konuştu. Hükümet olarak hedeflerinin tek haneli enflasyona inmek olduğunun altını çizen Albayrak, dengelenme sürecinin kazanımlarının 2020 yılında hissedileceğini belirtti. IMF küresel 2020 yılı küresel büyüme tahminini yüzde 3.3'e düşürdü. Bugün İsviçre'de düzenlenen Davos zirvesi takip edilecek ve ABD Başkanı Donald Trump'ın konuşması takip edilecek.

USDTRY…Sınırlı Bir Şekilde Değer Kaybetmeye Devam Etti…2019 yılı değerlendirme toplantısında Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak bir kur hedeflerinin olmadığını belirtmesi ve rekabetçi kur açıklaması dikkat çekti. Merkez Bankası kararı notunda da vurgulandığı üzere enflasyondaki düşüşün devamı durumunda, para politikasının verilere uygun şekillenmesi beklenebilir. Enflasyondaki düşüş trendinin devam etmesiyle beraber faiz indirimlerinin devamı beklenebilir. Yeni haftaya 5.90 seviyesinin üzerinde başlayan Dolar TL kuru gün içerisinde karışık bir görünüm sergiledi. TL dolar karşısında sınırlı bir şekilde değer kaybıyla günü tamamladı.

EURTRY…TL Varlıklar Negatif Ayrışıyor… Küresel risk iştahının olumlu seyretmesine rağmen TL varlıklar diğer gelişen piyasa ülkeleri para birimlerinden negatif ayrışıyor. Yeni işlem gününün ilk saatlerinde Euro TL kuru 6.57 seviyelerinde işlem görüyor.

EURUSD…ABD ve Fransa Dijital Vergilendirme Konusunda Anlaşmaya Yakınlar… Euro Dolar paritesi doların global bazda güçlenmesine bağlı olarak son 3 haftanın en düşük seviyesine geriledi. Güçlü gelen ABD makroekonomik verileri paritenin 1.11 seviyesinin altına gerilemesinde katalizör etki gösterdi. Fransa Cumhurbaşkanı Macron ile ABD Başkanı Trump bir süredir anlaşmazlık yaşadıkları Google, Amazon, Facebook gibi internet devlerine uygulanan vergiler konusunda anlaşmaya çok yaklaştılar. ABD ile Fransa'nın 2020 yılı sonuna kadar dijital vergi anlaşmazlığında karşılıklı misillemede bulunmayacaklar. Bugün Almanya ve Euro Bölgesinden gelecek ekonomik güven verileri takip edilecek. ABD kaynaklı önemli bir veri açıklaması ekonomik ajandada bulunmuyor.

XAUUSD…Güvenli Liman Altın Ticaret Anlaşmasına Rağmen Popülaritesini Yitirmiş Değil…ABD ve Çin arasında imzalanan Faz 1 ticaret anlaşması küresel ekonomik büyümeye yönelik endişeleri giderebilmiş değil. Düşük büyüme beklentileri, jeopolitik gerilimler ve toplumsal olaylardaki yükseliş altının ons fiyatına destek oluyor. Dün dar bir bant içerisinde dalgalanan altının ons fiyatı haftanın ikinci işlem gününün ilk saatlerinde 1565 $ seviyelerinde işlem görüyor.

GLDGR…Altının Ons Fiyatındaki Yükselişten ve TL'deki Değer Kaybından Destek Buluyor… Gram altın fiyatları ons altın ve dolar TL kurundaki artışla birlikte 297 TL seviyesine yükseldi.

BRENT...Karışık Bir Görünüm Sergiledi…Irak'ta şiddetlenen hükümet karşıtı protestolar ve Libya'da Hafter'e bağlı grubun petrol üretim sahasındaki aktarım borularını kapatması küresel piyasalarda petrol arzına yönelik endişeleri beslerken, brent petrol fiyatları haftanın ilk işlem gününde yükseliş eğilimindeydi. 66 $ seviyelerini zorlayan brent petrol yeni işlem gününde bir miktar gerileyerek 64 $ seviyelerinde işlem görüyor.

SP500…ABD Hisse Senedi Piyasaları Sınırlı Bir Şekilde Yükseldi… ABD hisse senedi piyasaları dün karışık bir görünüm sergiledi. Yılbaşından bu yana daha şimdiden yaklaşık yüzde 3 değer kazanan S&P500 endeksi dün yüzde 0.01 değer kazancıyla 3,325 puana ulaştı.

Kaynak: Alan Yatırım
Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 istatistikhaber.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.