Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2023-01-25 09:51:34

Asya piyasalarında hafifçe alıcılı bir seyir hakim

Bugün Ne Bekliyoruz? ABD hisse senetlerinde yön arayışının ardından bu sabah Asya piyasalarında hafifçe alıcılı bir seyir hâkim. Japonya’da Nikkei225 Endeksi %0,36, Topix Endeksi %0,42 yükseldi. Ay Yeni Yılı tatilinin ardından Güney Kore ve Singapur gibi bazı piyasalar işlem haftasına bugün başladı. Güney Kore’de Kospi Endeksi %1,28, Kosdaq Bileşik Endeksi %1,87 artıda seyretmekte. Çin ana kara hisseleri hafta boyunca işlem görmeyecek. Hong Kong piyasasında işlemler yarın başlayacak. Bugün küresel takvimde yoğun bir veri akışı bulunmuyor. Almanya’da Ifo’nun ocak ayı İş İklimi Endeksi takip edilebilir. Yurt içinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) imalat sektörü ocak ayı güveni ve kapasite kullanım oranını yayınlayacak. Mevsimsellikten arındırılmış Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE-MA) aralıkta 101,6 puana yükselmişti. Aynı dönemde Mevsimsellikten arındırılmış Kapasite Kullanım Oranı (KKO-MA) %76,4 seviyesine geriledi. Ayrıca, çarşamba günü TÜİK sektörel güven endekslerini yayınlayacak. Aralıkta mevsim etkilerinden arındırılmış hizmet, perakende ticaret ve inşaat sektörlerinde güven endeksleri yükselmişti. Borsa İstanbul tarafında; BIST100 Endeksi yedi günlük yükseliş serisinin ardından haftanın ilk iki işlem gününde geri çekildi. Endekste orta vadeli yükseliş eğilimi korunmakla birlikte her iki yönde sert hareketlerden dolayı kısa vadeli pozisyonlanmalarda temkinli olunması gerektiğini düşünmekteyiz. Bu bağlamda teknik seviyeler önem arz etmektedir.

 

Piyasalarda Dün Ne Oldu? Küresel piyasalarda dün hem Avrupa hem de ABD hisse endekslerinde karışık bir görünüm hâkim oldu. Avrupa’da CAC 40 Endeksi %0,26 artarken FTSE 100 Endeksi %0,35 düştü. DAX Endeksi ise yatay satıcılı fiyatlandı. ABD tarafında Dow Jones Endeksi %0,31 artarken Nasdaq Bileşik Endeksi %0,27 düştü. S&P 500 Endeksi hafifçe geriledi ancak 4 bin puan üzerinde kalmaya devam etti. Dolar Endeksi (DXY) günü 102 puanın hemen altında tamamladı. EUR/USD paritesi bir miktar artarak 1,09 seviyesine yaklaştı. Pazartesi günü %3,5’i aşan ABD 10 yıllık Hazine tahvilinin faizi dün %3,46’ya indi. Ons altın %0,35 değerlenerek 1.938USD’ye ulaştı. Brent petrol %2’ye varan düşüşle varil başına 86USD’ye geriledi. Dün ekonomik veri akışında bu ayın öncü PMI rakamları önemli yer tuttu. S&P Global’in açıkladığı verilere göre Euro Bölgesi’nde bileşik PMI beklenenden fazla artarak 50,2 değerini aldı. Böylece Bölge’nin ekonomik aktivitesi Haziran 2022’den bu yana ilk defa eşik değeri (50) aşarak büyüme kaydetti. Almanya’da da bileşik PMI beklenenin üzerinde arttı ancak 49,7 ile eşik değerin hemen altında kaldı. İngiltere’de ise bileşik PMI’ın 49,3’e yükselmesi beklenirken 47,8 puana geriledi. ABD tarafında hem imalat hem de hizmet sektörü piyasa tahmininden daha az daraldı. Buna bağlı olarak bileşik PMI 45 puandan 46,6 puana yükseldi.

 

BIST 100 Endeksi dün %0,7 düşerek günü 5.366,52 puandan tamamladı. Böylece Endeks haftanın ilk iki işlem gününde %2,26 düşmüş oldu. Endeks’in dünkü işlem hacmi 108,32 milyar TL olarak gerçekleşti. Kur tarafında yatay fiyatlamalar hâkim oldu. Gram altınsa 3 TL değerlenerek 1.171 TL’ye kadar yükseldi.

Kaynak Piramit Menkul
Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 istatistikhaber.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.