Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-03-26 10:21:00

ABD ve Almanya ekonomi teşvik paketleri

Covid-19 pandemisinin ekonomik hasar etkisini en aza indirmek için üzerinde çalışılan paketler meclislerden geçiyor. Trump yönetiminin 2 trilyon USD’lik paketi üzerinde, Senato’daki tartışmaların ardından ve uzayan sürecin ardından anlaşmaya varıldı. Trump’ın imzasının ardından, hasarlı sektörleri ve büyük Amerikan endüstri şirketlerini kurtaracak olan paket yasalaşacak.

Paketin içinde; büyük ve küçük işletmeler için kredi programı, işsizlik yardımları, 150 milyondan fazla Amerikalıya harcama çeki gibi kredilerden vergilere, direkt nakdi yardımlara kadar önlemler yer alıyor. İşsizlik sigortasının kapsamı genişliyor, 200 ila 550 USD arasında olan haftalık işsizlik maaşına 4 ay için 600 USD ekleniyor. Sektörlere ve firmalara kredi ile kredi garantisi içeren 500 milyar USD’lik bir kaynak veriliyor. Havayolları için 25 milyar USD ayrılacak, 454 milyar USD’lik fon için de işletmelere, eyaletlere ve belediyelere kredi sağlamak için geniş bir serbestlik tanındı. Teşvik paketi, hastaneler için de 117 milyar USD sağlayacak.

Bundestag da, koronavirüs ile ilgili şoklar karşısında ekonomiyi güçlendirmeyi amaçlayan 750 milyar EUR’luk (814 milyar USD) yardım paketini onayladı. Acil durum önlemlerini finanse etmek için Şansölye Angela Merkel'in hükümeti 2013'ten bu yana ilk kez yeni borçlanma planlıyor. Paket, Cuma günü Parlamento’nun üst kanadı olan Bundestrat’ta da oylandıktan sonra yasalaşacak.

Trump, ekonomiyi 12 Nisan’da açmak istiyor, ayrıca New York City dışında genelde Amerikan eyaletlerinde karantina önlemleri çok sıkı değil.. Ancak ABD’de işler kötüye gidecek, dolayısıyla aslında Trump’ın bu konudaki arzusu fazla iyimser kalıyor. Bugün işsizlik başvuruları açıklanıyor ve rakamın 1 milyonun üzerine çıkması bekleniyor.

Kaynak: Tera Menkul
Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 istatistikhaber.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.