Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-02-09 16:09:00

Hem kendiniz hem sevdikleriniz için dumansız bir hayata adım atın

9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü’nde sigara kullanımının zararlarına dikkat çeken Yeşilay, sigara kullanımının halk sağlığı üzerindeki etkilerini gündeme getirdi. Sigaranın zararlı etkilerinden korunmak isteyen herkesin yanında olduklarını belirten Yeşilay Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk “Sigara kullanımından her yıl dünyada 8 milyondan fazla kişi yaşamını yitiriyor. Tüm vatandaşlarımıza 9 Şubat’ta hem kendileri hem de sevdikleri için daha sağlıklı, dumansız bir hayata adım atmaları çağrısı yapıyoruz” dedi. Yeşilaycı Astronot da bu yıl meydanlarda sigarayı bırakma çağrısı yaptı.

 

Yeşilay, 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü’nde tüm bireyleri tütün kullanımının zararları konusunda bilinçlendirmek amacıyla çeşitli etkinlikler gerçekleştirdi. Üsküdar Meydanı’nda düzenlediği bilgi yarışması ile tütün kullanımının zararlarına ilişkin pek çok bilinmeyeni gün boyu 7’den 70’e katılımcılarla paylaşan Yeşilay’ın geçen yıl yarı açık alanlarda ortaya çıkan astronotu bu yıl da meydanda sigarayı bırakma çağrısı yaptı.

Sigaranın sadece kullananlar için değil, dumana maruz kalanlar için de çok ciddi sonuçlar doğurduğunu belirten Yeşilay Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk şunları söyledi:

“Sigaranın zararlarını her yerde anlatmaya özen gösteriyoruz ancak rakamlar ortaya konduğunda durum çok daha net bir şekilde anlaşılıyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre dünyada tütün kullanımı nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı her yıl artıyor ve son olarak 8 milyonun üzerine çıktı. Bu ölümlerin 7 milyondan fazlası sigara kullanımı sonucunda gerçekleşirken, yaklaşık 1,2 milyonu sigara içmeyenlerin sigara dumanına maruz kalmasıyla ortaya çıkıyor. Akciğer kanseri, KOAH ve damar hastalıklarının ana nedeni sigara olarak gösteriliyor. Tüm bu veriler doğrultusunda, Yeşilay olarak tüm vatandaşlarımıza 9 Şubat’ta hem kendileri hem de sevdikleri için daha sağlıklı, dumansız bir hayata adım atmaları çağrısı yapıyoruz.”

 

Sigarayla mücadele Yeşilay’ın en önemli gündem maddelerinden

 

Sigara bağımlılığının azaltılması ve küçük yaşlardan itibaren çocuklarda bilinç oluşturarak potansiyel bağımlılıkların önüne geçilmesi için Yeşilay’ın pek çok çalışma gerçekleştirdiğini belirten Öztürk“Sigara bağımlılığı ile mücadele bizim en önemli gündem maddelerimiz arasında yer alıyor. T.C. Sağlık Bakanlığımız ile birlikte Sigarayı Bırak Hayatı Bırakma kampanyasını başlattık. Yeşil Dedektör uygulamamız ile dumansız hava sahasına katkı sağlıyor; ihlallerin önüne geçilmesi konusunda katkı sunuyoruz. Geçtiğimiz yıl dumansız hava sahası konusunun önemine dikkat çekmek için Yeşilaycı Astronotumuzla otobüs duraklarını, stadyumları dolaştık. Sigaranın zararlı etkilerinden korunmak için bireylerin haklarını bilmelerinin ve dumansız alanlar talep etmelerinin çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Biz de Yeşilay olarak sigaranın etkilerinden korunmak ve sigarayı bırakmak isteyen herkesin yanındayız” dedi.

 

 

Tütün Kontrolü Strateji Belgesi ve Eylem Planı

 

Türkiye, Dünya Sağlık Örgütü tarafından hazırlanan Tütün Kontrolü Çerçeve Sözleşmesi’ni 2004 yılında imzaladı. Yeşilay, hem bu sürece destek oldu, hem de her türlü bağımlılıkla mücadele için çalışmalarını ve projelerini artırarak sürdürerek Türkiye’nin geleceği gençler için bir başka çalışmanın daha öncüsü oldu. 2018 yılı Mayıs ayında imzalanan “Tütün Kontrolü Strateji Belgesi ve Eylem Planı” ilgili kurumların, üniversitelerin, sivil toplum kuruluşlarının, medya temsilcilerinin iş birliğiyle 2018-2023 dönemini kapsayacak şekilde hazırlandı ve uygulamaya alındı. Çalışma ile toplumdaki tüm bireylerin, tütün ürünlerinin sağlık, ekonomik, çevresel ve sosyal zararlarından korunması hedeflendi. Tütün Kontrolü Strateji Belgesi ve Eylem Planı ile 15 yaş ve üzeri grup için tütün ürünü kullanımının yüzde 24’e indirilmesi, 15 yaş ve üzeri grupta hayatı boyunca sigara kullanmamış bireylerinin oranının da yüzde 70’e çıkarılması hedefleniyor.

 


Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 istatistikhaber.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.