Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-03-17 11:20:00

Piyasaların yönü

BIST100…Koronavirüs salgını kaynaklı panik küresel hisse senedi piyasalarında sert satışlara neden oluyor. Endeks küresel piyasalarda risk iştahındaki negatif seyire paralel olarak %8'e yakın değer kaybetti. Bankacılık endeksindeki düşüş gün içerisinde %9'a yaklaştı. Sağlık Bakanı dün yurt içi vaka sayısının 49'a yükseldiği açıkladı. Virüs salgını kaynaklı gelişmeler yeni işlem gününde gündemde kalmaya devam edecek. Öncü merkez bankalarının parasal gevşeme operasyonları ve IMF gibi kredi sağlayıcı kuruluşlardan gelen piyasaya destek mesajları sonrasında ABD ve Avrupa vadeli işlemlerinde yukarı yönlü tepki hareketi gözlemleniyor.
 
USDTRY… Küresel piyasalarda koronavirüs salgını kaynaklı riskten kaçış gelişen piyasa ülkeleri para birimleri üzerinde baskı yaratıyor. FED'in sürpriz faiz indirimine rağmen Dolar TL kuru 6.42 seviyelerine kadar yükseldi. TL varlıklar dün sabah saatlerinde sert bir satış baskısına maruz kalırken yeni işlem gününde Dolar TL kuru yatay bir seyir izliyor.


EURTRY…Küresel piyasalarda yaşanan panik ortamı gelişen piyasa ülkeleri para birimleri üzerinde baskı yaratıyor. Euro TL kurunda oldukça geniş bir bant aralığında işlem gördü. Gün içerisinde 7.17 seviyelerini test eden kur, 7.12 seviyelerinde dengelenme çabası içerisindeydi. Yeni işlem gününde 7.17 seviyelerinde işlem görüyor.
 
EURUSD…FED'in 18 Mart'taki toplantısını beklemeden faizleri %0-0.25 aralığına çekmesine ve devasa tutarda parasal genişleme açıklamasına rağmen yatırımcılar güvenli liman olarak gördükleri dolara sığındılar. Dün gün içerisinde en yüksek 1.1237 seviyelerini gören parite, 1.1150 seviyelerine geriledi. Bütün finansal varlıklarda yüksek volatilite görülüyor.
 
XAUUSD…Altın fiyatları küresel piyasalardaki panik ortamının derinleşmesi ve yatırımcıların likide dönmesi sonrasında sert satış baskısı altında kalıyor. Altının ons fiyatı yılbaşından bu yana ilk kez 1500 $ seviyesinin altına gerilerken, 27 Kasım'dan beri en düşük seviyeye geriledi.
 
GLDGR…Altının ons fiyatındaki sert gerileme altının gram fiyatını da aşağı çekiyor. Gram altın fiyatları dün 300 TL seviyelerine kadar geriledikten sonra Dolar TL kurundaki yükselişe paralel olarak 308 TL seviyelerine yükseldi.
 
BRENT…Piyasalar koronavirüs salgınının küresel üretime vuracağı darbeyi değerlendiriyor. Petrol fiyatları 2016 yılından bu yana görülen en düşük seviyeye 30 $'ın altına sarktı. Suudi Arabistan ve Rusya arasındaki üretim kesintisi anlaşmazlığı devam ediyor. İki ülkenin restleşmesi petrol fiyatlarının gerilemesinde başka bir faktör olarak karşımıza çıkıyor.
 
S&P500…ABD'de hisse senetleri yatırımcıların riskli varlık pozisyonlarını azaltmasıyla birlikte sert bir şekilde geriledi. ABD hisse senedi piyasaları 1987 yılından bu yana görülen en sert satışla karşı karşıya kaldı. Vadeli piyasalarda taban fiyata gerileyen endekste devre kesiciler çalıştı. Spot hisse senedi piyasası ise açılışta %8.1 değer kaybederken işlemlere 15 dakikalık ara verildi. ABD Başkanı Donald Trump'ın virüs salgınının Temmuz veya Ağustos ayına kadar devam edebileceğini açıklaması ve ABD ekonomisinin resesyona doğru sürüklenebileceğini açıklamasıyla birlikte endeksteki kayıp %12'yi buldu. Yeni işlem gününün ilk saatlerinde ABD vadelileri tepki alımlarının etkisiyle hafif artıda seyrediyor.
 

 

Günlük Bülten İçin..

HİSSE TEKNİK MERCEK

Yükselişe Başlayanlar .. 

Düşüşe Başlayanlar..ECILC, LKMNH

Viop İkili İşlem;
 
Birinci Hisse VIOP'ta Sat- İkinci Hisse VIOP'ta Al

 
KRDMD - XU030
TSKB - XU030
TTKOM - TCELL


Kaynak:Alan Yatırım
Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 istatistikhaber.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.