Reklam
Vakıfbank 970x250
Tarih : 2025-12-26 22:15:27

Kacır: Fındık kabuğu artık yandıktan sonra heva edilmeyecek, aktif karbona dönüşecek

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır, Sakarya Hendek’te Balsu Gıda bünyesinde hayata geçirilen Hendex Projesi lansmanına katıldı. Bakan Kacır, “Tonlarca fındık kabuğu artık yakılıp heba edilmeyecek; sanayinin en kritik süreçlerinde kullanılan yüksek katma değerli aktif karbona dönüştürülecek” dedi.

Bakan Kacır, Türkiye’de yıllık yaklaşık 740 bin ton kabuklu fındık üretildiğini, bunun 350 bin tonunun kabuk olduğunu belirterek, bu kabukların işlenmesiyle 53 bin ton aktif karbon elde edilebileceğini ve küresel piyasalarda değerinin 160 milyon doların üzerinde olduğunu aktardı. Kacır, bu aktif karbondan gaz maskeleri ve KBRN filtreleri üretildiğinde değerinin 5 milyar doların üzerine çıkabileceğini vurguladı.

Hendex Projesi’nin hem fındık üreticilerine kazanç sağlayacağını hem de sanayinin yerli hammaddeye kavuşmasını temin edeceğini belirten Bakan Kacır, teknolojinin ve dijitalleşmenin üretim süreçlerindeki önemine değinerek, Türkiye’nin ileri teknolojili üretimde öncü adımlar attığını ifade etti.

  Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2025 istatistikhaber.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.