Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-02-25 09:23:00

Piyasalar koronavirüs salgını ve jeopolitik riskleri takip ediyor

BIST100…Piyasalar Koronavirüs Salgını ve Jeopolitik Riskleri Takip Ediyor…Küresel piyasalarda koronavirüs salgını kaynaklı gelişmeler yurt içi piyasalarda artan jeopolitik risklerle birleşerek endeksteki kayıpları derinleştiriyor. 8 Ocak sonrası en düşük seviyeye gerileyen endeks bu yılki kazançlarının önemli bir kısmını geri verdi. Bankacılık endeksi öncülüğünde gerileyen endeks haftaya kötü bir başlangıç yaparak %1.75 değer kaybıyla 114,789 seviyesine geriledi. Sabah saatleri itibarıyla Asya piyasalarında satış baskısının durulduğu gözlemleniyor. Global piyasalar aşı haberiyle dengelenme eğilimi gösterirken piyasalardaki virüs salgını baskısının hafiflemesiyle endeksinin güne artıda başlaması beklenebilir. Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov Türkiye ile Rusya’nın İdlib konusunda yeni istişarelere hazırlandığı açıklamasında bulundu.

 

 

USDTRY…Kurdaki Yükseliş Hız Kazandı…İdlib meselesi eksenindeki gelişmeler, koronavirüs salgınının tetiklediği küresel riskler ve Merkez Bankası’nın faiz indirimlerine devam etmesiyle beraber Dolar TL kuru dün 6,16 seviyelerini test ederek 9 ayın zirvesini gördü. Dün yaşanan sert yükselişin ardından aşı haberleriyle 6.11 seviyelerine geri çekildi. Bugün Murat Uysal’ın Bursa’da gerçekleştireceği konuşma takip edilecek.

 

 

EURTRY…TL Varlıklar Sert Bir Şekilde Değer Kaybetti… Gelişen piyasa ülkeleri para birimleri koronavirüs salgını endişeleriyle birlikte sert bir şekilde değer kaybetti. Akşam saatlerinde virüsün etkilerinin azaldığına ve aşısının bulunduğuna yönelik gelen haberlerle geri çekildi.

 

 

EURUSD…Parite 1.08 Seviyelerine Tutundu… Euro Bölgesi beklentilerin üzerinde gelen PMI ve IFO iş güveni endeksi verilerinin beklentilerin üzerinde gelmesiyle moral bulma çabası içerisinde olsa da Euro koronavirüs salgınının etkisinde negatif fiyatlanıyor. Dolar güvenli liman talebinden destek bulurken, Euro Dolar paritesi yeniden 1.08 seviyesinin altını test ediyor. Virüs salgını korkularıyla birlikte FED’den faiz indirimini bekleyenlerin sayısı artış gösteriyor. Cleveland FED Başkanı Mester koronavirüsün ekonomi için bir risk teşkil ettiğini fakat henüz para politikasında bir değişikliğe gitmeye gerek olmadığını belirtti.

 

 

XAUUSD…1690 $ Seviyelerinden Geri Çekildi…Koronavirüs salgınının Çin dışında da hız kesmeden yayılmaya devam etmesi ve son olarak İtalya, Güney Kore, İran ve Irak’ta da görülmesiyle piyasalarda virüsün ekonomi üzerindeki maliyetinin yüksek olacağı düşünülüyor ve altın güvenli liman varlık talebinden destek buluyor. Küresel belirsizliklerin artması ile ons altın 1,590$ seviyesine doğru yöneldikten sonra Çin’in Rus Büyükelçisinin virüsün aşısının bulunduğuna yönelik haberiyle 1642 $ seviyelerine kadar geri çekildi. Dünya Sağlık Örgütü de Çin’de salgın yayılma hızının azaldığına dair açıklamasında bulundu.

 

 

GAUTRY…Rekor Seviyelerden Geri Çekildi…Altının ons fiyatındaki sert yükselişe TL’deki değer kaybının eşlik etmesiyle birlikte gram altın 334 TL’yi test ederek rekor tazeledi. Koronavirüs aşısının bulunduğuna yönelik haberle hızlı bir şekilde gerileyen gram altın 324 TL seviyelerine geri çekildi.

 

 

BRENT…Koronavirüs Salgını Endişeleriyle Geriledi…Global petrol talebinde azalma beklentileri ve koronavirüsün İran’da da yayılmaya devam etmesiyle birlikte petrol fiyatları sert geriledi. Varili 55 $ seviyelerine kadar gerileyen Brent petrol kısmi bir toparlanma göstererek 56 $ seviyelerine yükseldi.

 

 

S&P500…Günü Sert Düşüşlerle Tamamladı…Küresel hisse senedi piyasaları koronavirüs salgınının yarattığı satış baskı altında kalıyor. ABD hisse senedi piyasaları dün %3.5’a yakın değer kaybederek neredeyse bu yılki kazançlarının tamamını geri verdiler.

Kaynak:Alan Yatırım 
Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 istatistikhaber.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.