Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-05-27 10:31:00

Açılan ekonomiler


Kademeli açılan ekonomilerin ardından mevcut likidite koşullarında toparlanmayı fiyatlayan borsalarda yükseliş isteği bu sabah da devam ediyor. Hong Kong üzerinden ABD ile Çin arasında tekrar gerilim yaşanabileceğine yönelik işaretler iyimserliği sınırlasa da S&P500 endeksi 200 günlük ortalamanın geçtiği 3.000 seviyesinde tutunma çabasında. Asya'da da artıda seyreden borsaların daha fazla olduğunu gözlemlerken, olası ABD - Çin gerilimine karşın Ons Altın'daki baskı risk alma iştahının devam ettiğini gösteriyor. Diğer yandan Gelişmekte Olan Ülke (GOÜ) para birimleri, dün yaşanan sert yükselişlerin ardından bu sabah hafif kar satışlarıyla karşılaşıyorlar. Dolar / TL de GOÜ para birimleriyle hareket etse de cuma kapanışı olan 6,8160 seviyesinin altında, 6,76 civarında işlem görüyor. Bu fiyatlamalar kapsamında, Ramazan Bayramı nedeniyle haftanın ilk iki işlem gününde işlem görmeyen BIST100 endeksinin güne %1,0 - %1,5 arasında alıcılı bir görüntüyle başlamasını bekliyoruz. BIST100 endeksi, S&P500 gibi, 200 günlük ortalamanın geçtiği 104,5bin seviyesinin üzerine çıkma denemeleri yapabilir.

   

MAKROEKONOMİ
                                 
ABD borsaları dün artıda kapanırken, ekonomide en kötünün geride kaldığı yönündeki beklentiler ve ABD-Çin gerilimi arasında Asya borsalarında bugün karışık bir seyir, ABD vadelilerinde ise alıcılı bir seyir görmekteyiz. Japonya'nın teşvik paketi Nikkei endeksini desteklerken, gerilimle Hang Seng endeksi sınırlı baskı altında. Çin Yuanı ise 8 ayın en düşük seviyelerinde bulunmakta. ABD Hazine Bakanlığı'nın, Çin'in yeni ulusal güvenlik yasasının Hong Kong vatandaşlarının hak ve özgürlüklerini kısıtlıyor olması gerekçesi ile bazı resmi yetkililere yaptırım uygulayabileceği belirtiliyor. Trump da, "Bu hafta sonundan önce Çin konusunda güçlü bir adım duyacaksınız." diye konuştu.

Kısıtlamaların gevşetilmesiyle ve uygun faiz oranları eşliğinde ABD'de tüketici güveni endeksi yükselmeye başladı ve birinci el konut satışları beklenenden daha iyi gerçekleşti. Almanya'da mayıs ayı IFO endeksi beklenenden fazla arttı. Geçen ay olduğu gibi artışa beklentilerdeki iyileşme katkı yaparken, cari durum yine kötüleşti.  Mart ayında %34,9 düşen Çin sanayi karları nisan ayında düşüş hızını azalttı ve yıllık %4,3 geriledi. Japonya'nın ise 1,1 trilyon dolarlık harcama odaklı yeni bir teşvik paketi açıklayabileceği görülüyor.
  • İspanya'da kademeli normalleşme süreci kapsamında ülkeye gelen yabancılar için uygulanan 14 günlük karantinanın 1 Temmuz itibarıyla kaldırılması kararlaştırıldı. Trump yönetimi ise, vaka sayısında en yüksek ikinci seviyeye ulaşan Brezilya'dan ülkeye girişleri yasakladı.
  • Almanya ve Fransa'nın 500 milyar Euro'luk kurtarma fonu kurulması teklifinin ardından, bugün AB Komisyonu'nun, 1 trilyon Euro'nun üzerinde bir kurtarma fonu kurulmasını teklif etmesi bekleniyor. Söz konusu fonun kredilerden ziyade hibe şeklinde olması planlanıyor, ancak 27 AB ülkesinin de bu fon üzerinde mutabık kalması gerekiyor ve hibe şeklinde yardımlara karşı çıkan Finlandiya, Hollanda ve İsveç, Danimarka gibi ülkelerin ikna edilmesi gerekiyor. Bunun yanında, Avrupa Merkez nisan ayı para politikası toplantı tutanakları yayınlandı. Tutanaklarda, ekonomik verilerin bankanın Pandemi Acil Varlık Alım Programı'nı genişletmesini gerektirdiği takdirde, bunun en erken haziran ayında başlayabileceği belirtildi.
Bugün yurt dışı ve yurt içinde veri takvimi sakin, ABD tarafında Bej Kitap ve mayıs ayına ilişkin Richmond Fed imalat sanayi endeksi açıklanacak.
  • ABD'de perşembe günü açıklanacak işsizlik maaşı başvuruları yine önemli olacak. Mayıs ayı itibarıyla ABD'nin salgın öncesi en güçlü olduğu alanlardan olan istihdam zor durumda. Nisan ayıyla %14'ün üzerine çıkan işsizlik oranının, mayıs ayıyla %20 üzerine çıkması beklenmekte. Mayıs ayı ile birlikte normalleşme adımlarının işsizlik başvurularının artış hızını azaltması beklenmekte ve datada işsizlikteki seyrin iyileşip iyileşmediğine dair ipucu aranacak. Yarın ABD ilk çeyrek büyüme rakamları güncellenecek ve 1.çeyrek çekirdek kişisel tüketim harcamaları(PCE) datası açıklanacak. Dayanıklı tüketim malları siparişleri ve bölgesel Fed anketlerinde de ekonomiyi açma kararının imalat, yatırım ve tüketim tarafına nasıl etki ettiğine dair ipucu aranacak. Sanayi üretimindeki nisandaki düşüş %11 üzeri olmuştu ve bu datayla uyumlu olarak yarınki nisan ayı dayanıklı tüketim malları siparişleri datasında da düşüş beklentisi %19 civarı. Mayıs ayında ekonomide normalleşme adımlarının etkileri bölgesel Fed anketlerinde izlenecek. Bu bağlamda bugün Richmond Fed İmalat ve cuma günü Chicago PMI takip edilecek. Cuma günü Michigan güven endeksi de açıklanacak. Ayrıca haftanın son iş günü Fed Başkanı'nın konuşması bulunmakta.
  • Avrupa'da perşembe günü mayıs ayına ilişkin ekonomik, sanayi, hizmet ve tüketici güven endeksi verilerinden normalleşmenin etkilerine bakılacak. Geçen perşembe günü Avrupa ve İngiltere tarafında PMI verilerinde kısmi iyileşme gördük. Buna rağmen PMI verileri hala keskin bir daralmayı işaret etmekte. Ayrıca cuma günü bölgenin mayıs ayı öncül TÜFE verisi açıklanacak. Bu ayda enerji fiyatlarındaki seyir ve talepteki düşüş enflasyona aşağı yönlü baskı yapmaya devam edecek. 
  • Asya tarafında pazar günü Çin resmi mayıs PMI rakamları güncellenecek. Yarın ise Güney Kore Merkez Bankası toplantısı bulunmakta. Asya ekonomilerinin ihracata dayalı olması ekonomilerini dünyanın diğer bölgelerindeki toparlanmaya da bağlı kılmakta. Güney Kore de de bir bakıma bu durumu gördük. Salgın sonrası firmalar yavaş yavaş üretime tekrar başlamıştı fakat nisan ayında ihracatlarında önemli bir düşüş oldu. Bu yüzden Güney Kore Merkez Bankası'nın faiz oranlarında indirim yapması beklenmekte.
Yurt içinde ise perşembe günü ekonomik güven endeksi, cuma günü ise dış ticaret dengesi, Hazine'nin borçlanma programı, Finansal İstikrar Raporu ve GSYH 1.çeyrek büyüme sonuçları açıklanacak.
  • Ekonomik güven endeksi, tüketici güveni, perakende ticaret, hizmet, inşaat ve reel kesim endeksinin belirlenmiş alt endekslerinin ağırlıklandırılarak (20 alt endeks) hesaplandığı, üretici ve tüketici tarafının ekonomik duruma ilişkin beklentilerini ve değerlendirmelerini içeren bir endekstir. Ekonomik güven endeksi hesaplarımıza göre mayıs ayında 51,3 seviyesinden 61,6 seviyesine gelerek aylık yaklaşık %20,2 artış gösterdi. Alt bileşenlere bakıldığında geçmişe yönelik parametreler endeksi aşağı çekerken, geleceğe yönelik bileşenlerde belirgin iyileşmeler göze çarpmakta. Endeks nisan ayı ile birlikte en kötünün geride kalmış olabileceğini işaret etmekte.
  • Daha önce Ticaret Bakanlığı nisan ayı geçici dış ticaret verileri açıklanmıştı. Salgın nedeniyle daralan küresel ticaret hacminin etkisiyle nisan ayında geçen yılın aynı ayına göre ihracat %41,4 azalarak 9 milyar USD gerçekleşti. İthalat ise geçen yılın aynı ayına göre %28 azalarak 13 milyar USD oldu. Böylece dış ticaret açığımız yaklaşık 3,97 milyar USD oldu. Daralan küresel ticaret hacminin bir müddet daha ihracata baskı yapması beklenebilir. Mayıs ayında da günlük ticaret datalarına baktığımızda bu durumu görmekteyiz. 1-21 Mayıs arası Türkiye'nin ihracatı yaklaşık 6,4 milyar USD. Mayıs sonuna kadar 9,4 milyar USD'ye ulaşması beklenebilir. Geçen sene ise mayıs ayında bu rakam 16,9 milyar USD idi.
  • Cuma günü yılın ilk çeyreğine ilişkin büyüme verisi açıklanacak. Bir önceki çeyrekte ekonomi yıllık bazda %6 büyüyerek,2019 yılı ekonomik büyüme %0,9 ile YEP hedefinin üzerinde gelmişti. Bu yılın ilk iki ayında ekonomik parametreler, YEP'teki büyüme hedefinin gerçekleşebileceğini düşündürmekteydi fakat mart ayı ortaları itibarıyla artan salgın tedbirleri veriler üzerinde etkili olmaya başladı. Anketler, büyümenin birinci çeyrekte yıllık %5-5,5 civarında gerçekleşmesinin mümkün olduğunu gösteriyor. Salgın nedeniyle çoğu gelişmiş ülke daralmakta ve dünya ticareti küçülmekte. Ekonominin normalleşme adımlarıyla en erken 2. yarı itibarıyla toparlanmaya başlaması beklenmekte.  
Cuma günü sektörel güven endeksleri açıklandı ve mayıs ayıyla birlikte genel ekonomik resmi kısmi ve genel ekonomik beklentileri görebiliyoruz. Mayıs ayında anket göstergeleri salgının etkisinin hafiflediğini gösteriyor ve dipten çıkış işaretleri veriyor. İnşaat sektörü ve reel sektör güven endeksleri öncülüğünde hizmet, perakende ve tüketici güven endeksinin toparlanma sinyali verdiği gözleniyor. Detaylarda mevcut duruma ilişkin göstergelerin daha sınırlı artış sergilediği, normalleşme adımlarının katkısıyla gelecek 3 aya yönelik beklentilerin ise daha hızlı arttığı dikkat çekiyor. Mayıs ayında güven endekslerinin yanı sıra sanayi üretimine öncü olması açısından takip ettiğimiz elektrik tüketimi ve iç talebin gidişatına ışık tutan kredi kartı harcamalarının da dipten dönüş sinyalleri verdiğini görüyoruz. Mayıs ayında kredilerde ise güçlü bir seyir gözlemlemekteyiz.
  • Mevsimsel etkilerden arındırılmış reel kesim güven endeksi, mayıs ayında aylık 11,2 puan artarak 73,5 seviyesine çıktı. Ancak hala iyimserlik eşiği olan 100 seviyesinin altında. 
  • Arındırılmış verilerle kapasite kullanım oranı ise aylık 0,8 puan artarak %62,7 seviyesine çıktı, ancak geçen senenin ortalaması olan %75,7 seviyesinin oldukça altında bulunuyor. Koronavirüs salgınının olumsuz etkileriyle üretim, sipariş, ihracatın azalması ve birçok firmanın üretimini durdurması veya ara vermesi kapasite kullanım oranındaki zayıflığın başlıca nedenleri.
  • Sektörel güven endekslerinden; en hızlı toparlanmayı gösteren inşaat sektörü güven endeksi oldu. Finansal koşulların inşaat sektörü lehine olması bu dönemde sektörü desteklerken, inşaat sektörü güven endeksi aylık bazda 13,9 puan iyileşti. İnşaat sektöründeki iyileşmeyi hizmet ve perakende sektör güven endeksindeki toparlanma izledi.
                                             
Geçen hafta Turizm Bakanlığı tarafından, cari işlemler dengesinde net hizmet gelirleri için öncü gösterge olabilecek, gelen yabancı sayısı verisi açıklandı. Geçen ay neredeyse durma noktasına gelen hava yolu taşımacılığı sonucu gelen yabancı sayısı nisan ayında 24,2 bin kişi oldu. Mart ayında bu rakam 718 bin kişiydi. Mayıs ayında da bu trendin devam etmesi beklenmekte.
                                       


ŞİRKET HABERLERİ 

Karsan (KARSN, Nötr): Karsan'ın 2020 yılı 1. çeyrek ana ortaklık net dönem zararı 8,4mn TL olmuştur. Şirket 1Ç2019'da 31,8mn TL ana ortaklık net dönem zararı kaydetmişti. Şirketin satış gelirleri 1Ç2019'da bir önceki yılın aynı dönemine göre %26,3 gerilemeyle 267,8mn TL, satışların maliyeti de %24,1 düşüşle 228,3mn TL'yi göstermiştir. Böylelikle ticari faaliyetlere ilişkin brüt kar %36,9 azalışla 39,5mn TL olmuştur. Finans sektörü faaliyetlerinden brüt kar 14,3mn TL olurken, toplam brüt kar 1Ç2019'daki 73,6mn TL'den 1Ç2019'da 53,8mn TL'ye gerilemiştir. 28,7mn TL'lik operasyonel giderler ve 64,6mn TL'lik diğer faaliyet gelirleri sonrasında faaliyet karı 89,6mn TL'yi göstermiştir. 1Ç2019'daki faaliyet karı 68,7mn TL idi. Yatırım faaliyetlerinden gelirler 0,4mn TL olmuştur. Finansman öncesi faaliyet karı 90mn TL'yi göstermiştir. Karsan 2020 1.çeyrekte 102,4mn TL'lik finansman gideri yazmış ve vergi öncesi zarar 12,4mn TL olmuştur. 1,7mn TL'lik vergi geliri sonrasında net dönem zararı 10,6mn TL olurken kontrol gücü olmayan paylara ilişkin zarar 2,2mn TL'yi göstermiştir. 1Ç2020'de ana ortaklık net dönem zararı da 8,4mn TL olmuştur.

Ayrıca, Karsan elektrikli otobüs pazarında etkinliğini artırmak amacıyla; Bozankaya Otomotiv'in geliştirmiş olduğu ve tüm haklarına sahip olduğu 10,5 m., 12 m., 18 m. ve 25 m. elektrikli Otobüslere ait marka hakları ayrı kalmak kaydıyla yurt içinde ve yurt dışında tescilli olan ve olmayan tüm fikri ve sınai mülkiyet hakları, know-how ve teknolojisinin, yan sanayi yatırımları da dahil olmak üzere (TractionUnit ve High Voltage (HV) ilintili bazı kısımlar hariç) Otobüsler'e ilişkin yapılan tüm yatırımların şirkete devredilmesi için Bozankaya Otomotiv ile Teknoloji Transferi ve Fikri ve Sınai Mülkiyet Haklarının Devrine İlişkin Sözleşme imzalanmasına ve söz konusu devir işlemleri için izin almak üzere Rekabet Kurumuna başvuru yapılmasına karar verdiğini duyurmuştu.Bozankaya Otomotiv ile imzalanan Teknoloji Transferi ve Fikri ve Sınai Mülkiyet Haklarının Devrine İlişkin Sözleşme kapsamında devre izin vermesi talebi ile Şirket tarafından Rekabet Kurumuna başvuru yapılmıştır.

Koç Holding (KCHOL, Sınırlı Pozitif): Koç Holding'in 2020 yılı ilk çeyrek ana ortaklık net dönem karı, Yapı Kredi Bankası'nın ilave %9,02'lik hissesinin satın alımı kapsamında kontrol değişikliği sonucu oluşan yaklaşık 3 milyar TL'lik net kar ile Koç Holding'e yapılan fesih bedeline ödemesine ilişkin oluşan yaklaşık 0,4 milyar TL'lik ana ortaklık net karı sonucu, 3.470mn TL olarak gerçekleşmiştir. Holding bir önceki yılın aynı döneminde 779,3mn TL ana ortaklık net dönem karı kaydetmişti.  Piyasa beklentisi holdingin yaklaşık 222mn TL ana ortaklık net dönem karı elde edeceği yönündeydi. Yılın ilk çeyreğinde Tüpraş kaynaklı Enerji grubu yüksek zararı hariç tüm alt sektörler genel olarak konsolide kara olumlu katkı sağlamıştır.  

Selçuk Ecza Deposu (SELEC, Sınırlı Pozitif): Şirket, 2020 yılı ilk çeyreğinde geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre %2,6 oranında azalmış ve 246,8mn TL net dönem karı elde etmiştir. Şirketin satış gelirleri 1Ç2020'de bir önceki yılın aynı dönemine göre %32,5 oranında artmış ve 5.516mn TL olmuştur. Satışların maliyeti de %35,5 oranında artmış ve böylelikle brüt kar %8 artışla 496,3mn TL olmuştur. Operasyonel giderler ise %14,6 oranında artmış ve diğer faaliyetlerden 13,4mn TL gelir kaydedilmiştir. Esas faaliyet karı ise geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre %6,6 oranında azalışla 290mn TL olmuştur. Yatırım faaliyetlerinden 47,4mn TL gelir kaydedilmiş, finansman tarafında ise 20,4mn TL gider kaydedilmiştir. Vergi öncesi kar 317mn TL olmuş ve 70,1mn TL vergi gideri sonrası 2020 yılı ilk çeyreği net dönem karı 246,8mn TL olmuştur.
 
Akbank (AKBNK, Nötr): Akbank, 2010 yılından beri iş birliği yaptığı Kore'nin resmi ihracat kredi kuruluşu Kore Exim Bank ile 200 milyon dolar tutarında yeni bir kredi imkânı çerçeve anlaşması imzaladığını açıkladı.

29 Nisan 2020 Tarihli Akbank Raporumuz için tıklayınız…

Eis Eczacıbaşı İlaç (ECILC, Sınırlı Pozitif): Şirket, sermayesinde %37,28 oranında pay sahibi olduğu ana ortağı Eczacıbaşı Holding A.Ş.'nin sermayesi, artırılan kısmın tamamı iç kaynaklardan karşılanmak suretiyle, 213mn TL'den 852mn TL'ye bedelsiz olarak artırılmış; sermaye artırımı 22.05.2020 tarihinde Ticaret Sicili'ne tescil edilmiştir.

Ayrıca Şirketin sermayesinin %83,99'una sahip olduğu iş ortaklığı Eczacıbaşı-Monrol Nükleer Ürünler Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin 125mn TL olan mevcut ödenmiş sermayesinin 107,5mn TL tutarında azaltılarak 17,5mn TL'ye indirilmesi ve sermaye azaltım tutarının geçmiş yıl zararlarından mahsup edilmesine ilişkin sermaye azaltımı 22.05.2020 tarihinde Ticaret Sicili'ne tescil edilmiştir.

Emlak Konut GYO (EKGYO, Nötr): T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Şirket arasında imzalanan "Dönüşüm Uygulamalarına İlişkin İş Birliği Protokolü" çerçevesinde Bakanlık adına Şirket tarafından ihale edilen İstanbul Güngören Tozkoparan 1. Etap Kentsel Dönüşüm Projesi İnşaatı İşi'nin sözleşmesi, Yüklenici Karpem Peyzaj Fidancılık İnşaat Taah. San. ve Tic. Ltd. Şti. ile 22.05.2020 tarihinde imzalanmıştır. Sözleşme Bedeli 59,8mn TL+KDV 'dir.
 
Reysaş GYO (RYGYO, Nötr): Reysaş GYO, Muğla Bodrum'da yer alan gayrimenkulün 2,3mn EUR bedel ile satın alınmasına ilişkin "Aksoy Bodrum Taşınmaz Yatırımları A.Ş." ile Şirket arasında yapılan Gayrimenkul Satış Vaadi Sözleşmesinin karşılıklı anlaşılarak feshedildiğini duyurmuştur. Sözleşmenin feshi sebebiyle toplam 2,4mn EUR iade alınmıştır.

SEKTÖR HABERLERİ

Bankacılık: Resmi Gazete'de 23 Mayıs Pazar günü yayımlanan Cumhurbaşkanı kararıyla kambiyo işlemlerindeki Banka Sigorta ve Muamele Vergisi (BSMV) oranı da %0,2'den %1'e yükseltildi. Ayrı bir kararla finansman bonolarında gerçek kişiler için vergi stopaj oranı da %10'dan %15'e çıkarıldı. Kurumsal yatırımcılar için finansman bonolarında stopaj oranın %0 olarak uygulanmaya devam etmesi kararlaştırıldı. Kaynak: Bloomberg

DiĞER ŞİRKET HABERLERİ 

Alcatel (ALCTL, Pozitif): Şirket 1Ç2020'de 12,5mn TL net dönem karı elde etmiştir. Şirket geçen yılın ilk çeyreğinde 34,1mn TL zarar kaydetmişti. Şirket'in 1Ç2020'deki satış gelirleri geçen yılın ilk çeyreğine göre %199 oranında artarak 207,9mn TL'ye yükselmiştir. Brüt kar da bu çeyrekte 37,9mn TL gerçekleşerek yine geçen yılın ilk çeyreğindeki 2,9mn TL brüt karın oldukça üzerinde gerçekleşmiştir. Şirket'in 1Ç2020'deki net ve brüt kar marjı ise sırasıyla %6,0 ve %18,2 olarak (1Ç2019'daki brüt kar marjı: %4,2) gerçekleşmiştir.

Datagate Bilgisayar Malzemeleri (DGATE, Pozitif): Şirket, 2020 yılı ilk çeyreğinde 6,6mn TL ana ortaklık net dönem karı elde etmiştir. Şirket 1Ç2019'da 5,7mn TL ana ortaklık net dönem karı kaydetmişti. Şirketin satış gelirleri 1Ç2020'de bir önceki yılın aynı dönemine göre %72,1 oranında artmış ve 354,3mn TL olmuştur. Satışların maliyeti de %74,3 oranında artmış ve böylelikle brüt kar %41 artışla 18,9mn TL olmuştur. Operasyonel giderler ise %15,3 oranında artmış ve diğer faaliyetlerden 3mn TL gelir kaydedilmiştir. Esas faaliyet karı ise geçen yılın aynı dönemine göre %70,8 artmış ve 15mn TL olmuştur. Finansman tarafında ise 2,5mn TL gelir kaydedilmiştir. Vergi öncesi kar 17,5mn TL olmuş ve 3,9mn TL vergi gideri sonrası 2020 yılı ilk çeyreği ana ortaklığa düşen net dönem karı 6,6mn TL olmuştur.

Ege Seramik (EGSER, Pozitif): Şirket, 2020 yılı ilk çeyreğinde 9,8mn TL net dönem karı elde etmiştir. Şirket 1Ç2019'da3,3mn TL net dönem karı kaydetmişti. Şirketin satış gelirleri 1Ç2020'de bir önceki yılın aynı dönemine göre %28 oranında artmış ve 117,6mn TL olmuştur. Satışların maliyeti de %18,4 oranında artmış ve böylelikle brüt kar %72,2 artışla 28,4mn TL olmuştur. Operasyonel giderler ise %23,4 oranında artmış ve diğer faaliyetlerden 3,5mn TL gelir kaydedilmiştir. Esas faaliyet karı ise 12,8mn TL olmuştur. Geçtiğimiz yılın aynı döneminde şirket 1,2mn TL faaliyet karı elde etmişti. Finansman tarafında ise 1,3mn TL gider kaydedilmiştir. Vergi öncesi kar 11,5mn TL olmuş ve 1,7mn TL vergi gideri sonrası 2020 yılı ilk çeyreği net dönem karı 9,8mn TL olmuştur.    

Smartiks Yazılım (SMART): Şirket'in %100 Bağlı Ortaklığı konumunda bulunan Compello Bilgi Teknolojisi Hizmetleri ve Ticaret A.Ş., üçüncü tarafın düzenlediği 9 aylık "Raporlama Aracı Dönüşümü Lisans ve Danışmanlık Hizmetleri Satın Alınması" konulu ihaleye 1,3mn dolar teklif ile katılmıştır. Yapılan ihaleye iki şirket iştirak etmiş olup, süreç ile ilgili gelişmeler kamuoyu ile paylaşılacaktır.
  
FAİZ PİYASALARI

Perşembe günkü 50 baz puanlık faiz indirimi sonrası cuma günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %8,27 seviyesinden %8,22 seviyesine geriledi. Merkez Bankası piyasayı toplamda 180,2 milyar TL ile 157,4 milyar TL'si (96 milyar TL haftalık, %8,64+61,4 milyar TL 3 aylık %7,91) repo ihalelerinden karşılanacak şekilde fonladı. Geri kalan tutarın 22,9 milyar TL'si %7,25'ten piyasa yapıcı bankalara  kullandırıldı.

ABD 10 yıllıkların faizi, dün ABD borsalarındaki alıcılı seyirle birlikte yaklaşık 4 baz puan yükselerek %0,69 seviyelerinde bulunuyor.

Yurt içi tahvil piyasasında, cuma günü Şubat 2021 vadeli kağıdın faizi günlük bazda 9 baz puanlık artışla %8,13 seviyesine yükselirken, 5 yıllık gösterge kağıdın faizi günlük bazda 21 baz puanlık artışla %12,56 seviyesine yükseldi, 10 yıllık gösterge kağıdın faizi ise günlük bazda %13,21 seviyesinde yatay kaldı. Şubat 2021 vadeli kağıdın faizi haftalık bazda 8 baz puanlık artış sergilerken, 5 yıllık gösterge kağıdın faizi haftalık bazda 58 baz puanlık düşüş gösterdi. 10 yıllık gösterge kağıdın faizi ise haftalık bazda 21 baz puanlık artış sergiledi.
 

GÜNLÜK ÖZET PİYASA VERİLERİ

Kaynak Ziraat Yatırım
Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 istatistikhaber.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.