Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-04-13 18:20:00

Korona krizinden sonra cari dengede eğilim değişecektir

Türkiye’de Şubat ayında cari işlemler dengesi, 1,2 milyar USD açık verdi. Aylık bazda açıklanan cari açık rakamı piyasa beklentisine paralel gerçekleşmiş görünüyor. Yıllıklandırılmış bazda cari denge tarafında ise halen 6,1 milyar USD fazla pozisyonundayız. Gelen veriler korona krizi öncesindeki ekonomik toparlanma dönemini yansıtmaktadır ve Mart ayı ortasından itibaren eğilimde değişiklik söz konusu olacaktır. 

 

4Ç19 dönemi ile başlayan ve 1Ç20 döneminde ilk 2 ayda devam eden ekonomik canlanmaya bağlı olarak ithalat talebindeki artış yeniden cari açık pozisyonuna dönmemizde etkili olmuştur. Bu dönemde ihracat artışının, ithalat artışı kompanse etmeye yetecek seviyede olmaması ile beraber, klasik olarak ekonomik büyüme dönemlerinde olduğu gibi cari açık veren pozisyona geçtik. Veriler tabii ki koronavirüs krizi öncesine ait olduğu için ana tema ekonomik büyüme ile ilintilidir. Mart ayı ortasından itibaren etkili olan koronavirüs ile beraber ekonomideki yavaşlama ithalat talebini tekrar düşürmüştür.

 

Finansman tarafında doğrudan yatırım kaynaklı net girişler Şubat ayında 309 milyon USD olarak gerçekleşirken, portföy tarafında 382 milyon USD net giriş olduğu görülmektedir. Hisse senetlerine net satış 687 milyon USD olurken, borçlanma araçlarında ise 1 milyar 802 milyon USD’lik net satış yapılmıştır. Resmi rezervler 3 milyar USD artmıştır. Ocak – Şubat 2020 dönemi cari işlemler dengesi 2,8 milyar USD açık verirken, NHN kaleminin 1,45 milyar USD net girişe işaret ettiği gözlenmektedir.

 

Ekonomik yavaşlamaya bağlı ithalat talebi düşüşüne rağmen, bu dinamiklerin klasik bir ekonomik durgunluk şeklinde gerçekleşmemesi itibariyle cari fazlaya geçip geçmeme konusunda belirsiz bir durum ortaya çıkmaktadır. Çünkü ithalat düşerken, aynı zamanda yurtdışı kaynaklı dış talep düşüşü nedeniyle ihracat da azalmaktadır. Petrol fiyatlarındaki gelişmeler de elbette ithalat faturamıza yansıması bakımından olumlu, ancak ortaya geçen yılki gibi cari fazla kompozisyonu çıkmayacaktır

Kaynak:Tera Menkul
Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 istatistikhaber.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.