Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2019-08-01 10:41:00

Piyasa Gündemi

BIST100 endeksi dünkü işlemlerde 101.539-103.066 bandında hareket etti. Günü %0,59 oranında kayıp ile 102.082 puandan kapattı. Dün yurtiçi piyasalarda TCMB'nin enflasyon raporu takip edildi. TCM Başkanı Murat Uysal "Enflasyon Raporu 2019-III Bilgilendirme Toplantısı'nda Merkez Bankası yıl sonu TÜFE tahminini %14,6'dan %13,9'a düşürdü. Başkan Uysal Enflasyonu düşürmeye odaklı sıkı bir para politikası duruşu ve güçlü politika koordinasyonu altında, enflasyonun kademeli olarak hedeflere yakınsayacağını öngördüklerini belirtti. Küresel piyasalarda dün Fed toplantısı takip edildi. Fed toplantısından 25 baz puan faiz indirimine gidildi. Fed fonlama oranını %2,00 – 2,25 aralığına çekti. Böylelikle son dört yıldır uyguladığı sıkı para politikasından uzaklaşmış oldu. Toplantı metninde faiz indirimine gidilmesinin nedeni olarak ise küresel gelişmeler ve zayıf enflasyon gösterildi. Toplantı ardından konuşan Fed Başkanı Powell ise karışık mesajlar verdi. Powell faiz indiriminin genişlemeci politikaların başlangıcı olmadığını, ancak faiz indirimlerinin devam edebileceğini söyledi. Ayrıca "Bir daha hiç faiz artırmayacağımızı varsaymayın." dedi. Fed kararı ve Powell'ın konuşması ardından dolar endeksi yükselişe geçerek 98,683 seviyesini test etti. Bu sabah DXY 98,812'de yükseliş eğilimini sürdürüyor. Doların küresel para birimleri karşısında değer kazanmasının ardından, dolar/TL dün akşam saatlerinde 5,6190'ı test ettikten sonra bu sabahta 5,57'de bulunuyor. BIST100 endeksi güne satıcılı bir görüntü ile başlayabilir. Veri gündemi: Bugün Çin, Rusya, Türkiye, Almanya, Euro Bölgesi, İngiltere ve ABD İmalat PMI verileri takip edilecek. İngiltere'de ise BoE faiz oranı kararını açıklayacak.

Şirket Haberleri

 Otokar (OTKAR): Şirket'in 2Ç19 net dönem karı 206,3mn TL oldu. Net karında piyasa beklentisi 164mn TL şeklindeydi.

 Turkcell (TCELL): Şirket, 2018 yılına ilişkin toplam dağıtılabilir net kâr rakamının yaklaşık %50'sine denk gelen, 1 TL nominal değerli beher pay için brüt 0,4590909 TL (net 0,3902273 TL) nakit kâr payına tekabül eden, brüt 1.010 mn TL tutarındaki kârın 22 Ekim 2019, 17 Aralık 2019, 14 Ocak 2020 ve 17 Mart 2020 tarihlerinde dört eşit taksit halinde mevzuatta öngörülen esaslar çerçevesinde pay sahiplerine dağıtılmasına karar verdi.

 Tukaş (TUKAS): Akhisar Zeytin ve Zeytinyağı Türevleri İhtisas Organize Sanayi Bölgesindeki Fabrika için alınan Yatırım Teşvik Belgesinin 105 milyon TL gerçekleşen yatırım tutarı üzerinden kapatılması için T.C. Ekonomi Bakanlığı Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü'ne başvuru yapılmıştır. Ayrıca söz konusu fabrikaya yeni makine yatırımları için T.C. Ekonomi Bakanlığı ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü'nden 52,7 Milyon TL tutarında Yatırım Teşvik Belgesi alınmıştır.  Tofaş (TOASO): Şirket'in 2Ç19'da net dönem karı %11 oranında artarak 408,5mn TL olarak gerçekleşti.

 Turkcell (TCEL): 2Ç19'da net dönem karı %12 oranında artışla 465,2 mn TL olarak gerçekleşti.

Ekonomi Haberleri

 Dış ticaret açığı Haziran'da %42,5 azalarak 3 milyar 177 milyon dolara geriledi. Türkiye İstatistik Kurumu ile Ticaret Bakanlığı iş birliğiyle oluşturulan geçici dış ticaret verilerine göre; ihracat 2019 yılı Haziran ayında, 2018 yılının aynı ayına göre %14,3 azalarak 11 milyar 82 milyon dolar, ithalat %22,7 azalarak 14 milyar 259 milyon dolar olarak gerçekleşti. Haziran ayında dış ticaret açığı %42,5 azalarak 3 milyar 177 milyon dolara geriledi. İhracatın ithalatı karşılama oranı 2018 Haziran ayında %70,1 iken, 2019 Haziran ayında %77,7'ye yükseldi. (Investing.com)

 Anadolu Cam'ın bağlı ortaklığı Ruscam Glass Packaging'in Pokrov fabrikası yeniden devreye alınacak. Anadolu Cam'dan KAP'a yapılan açıklamada, Rusya'da 2012'de yaşanan kriz sonrasında, cam ambalaj pazarında yaşanan daralma nedeniyle bağlı ortaklık OOO Ruscam Glass Packaging Holding şirketinin Pokrov fabrikasının üretimine 2013 yılında ara verildiği hatırlatılarak, Rusya cam ambalaj pazarındaki canlanma ve arz açığı nedeniylefabrikanın yeniden devreye alınmasına karar verildiği belirtildi. Açıklamaya göre, Pokrov fabrikasının 70,000 ton/yıl kapasiteli fırını 15 milyon dolar yatırım bedeli ile devreye alınacak. Üretime 2020 yılının 2. çeyreğinde başlanması planlanıyor. (Investing.com)

 FAZ: Volkswagen fabrika yatırımını Türkiye'de yapacak. Alman gazetesi Frankfurter Allgemeine Zeitung'un (FAZ) karar alma sürecinde bulunan yetkililere dayandırdığı haberine göre otomobil üreticisi Volkswagen AG (VW), yeni fabrika yatırımını imtiyaz karşılığında Türkiye'de yapacak. Aşağı Saksonya Başbakanı Stephan Weil, gazeteye yaptığı açıklamada "Son karar henüz verilmedi." dedi. Aşağı Saksonya eyaleti, VW'nin hissedarı konumunda bulunuyor. FAZ'da Haziran sonunda çıkan bir haberde Alman üreticinin söz konusu yatırım için Türkiye ve Bulgaristan ile görüştüğü belirtilmişi. (Bloomberg HT)

Merkez Bankası yıl sonu TÜFE tahminini %13.9'a düşürdü. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Murat Uysal, "Enflasyonun 2019 sonunda yüzde 13,9 olarak gerçekleşeceğini, 2020 sonunda yüzde 8,2'ye, 2021 yıl sonunda ise yüzde 5,4'e geriledikten sonra orta vadede yüzde 5 düzeyinde istikrar kazanacağını tahmin ediyoruz." dedi. (Bloomberg HT)

 Almanya'da perakende satışlar Haziran'da yüzde 3,5 yükseldi. Almanya Federal İstatistik Ofisi'nin (Destatis) yayımladığı geçici verilere göre, takvim ve mevsimsel etkilerden arındırılmış reel perakende satışlar, Haziran'da Mayıs ayına göre yüzde 3,5 yükseldi. Satışlar, 2018'nin Haziran ayına kıyasla da yüzde 1,6 düşüş gösterdi. (Bloomberg HT)

 Hong Kong ekonomisi 2. çeyrekte daraldı. Hong Kong ekonomisi yılın ikinci üç aylık döneminde bir önceki çeyreğe göre yüzde 9.3 daraldı. Hong Kong ikinci çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 0.6 büyürken beklenti yüzde 1.5 büyüme olacağı şeklindeydi. (Bloomberg HT)

 İlk 6 ayda 18 milyon yabancı ziyaretçi. İlk 6 ayda yurt dışı ikametli vatandaş sayısıyla birlikte yüzde 11,81 artış oranına ulaşan Türkiye, toplam 21 milyon 151 bin 530 ziyaretçi ağırladı ve toplam 12 milyar 603 milyon 642 bin dolar turizm geliri elde etti. (Bloomberg HT)

 BoJ Ağustos varlık alım programını değiştirmedi. Japonya Merkez Bankası (BoJ) tarafından yapılan açıklamaya göre banka Ağustos ayı için planlanan tahvil alım aralığı ve sıklığını korudu. Buna göre banka, Ağustos'ta 1 yıla kadar vadeli tahvillerde 10 milyar yen-100 milyar yen arası alım yapacak. (Bloomberg HT)

 Euro Bölgesi'nde büyüme 2. çeyrekte yüzde 0.2'ye geriledi. Euro Bölgesi'nde ekonomik büyüme yılın ikinci çeyreğinde yarıya inerek Avrupa Merkez Bankası'ndan (AMB) daha fazla teşvik gelmesi ihtimalini artıran zayıf ekonomik verilere bir yenisini ekledi. Euro Bölgesi'nde büyüme yılın ikinci çeyreğinde -mevsim etkisinden arındırılmış olarak- bir önceki üç aylık döneme göre yüzde 0.2'ye gerileyerek beklentiyi karşıladı. Yıllık büyüme yüzde 1.1 ile yüzde 1.0'lık beklentinin üzerinde gerçekleşti. İşsizlik oranı Haziran'da yüzde 7.5 oldu. Beklenti yüzde 7.5 idi. (Bloomberg HT)

 Euro Bölgesi'nde enflasyon düştü. Euro Bölgesi'nde temmuz ayında yıllık enflasyon yüzde 1,1'e geriledi. Euro Bölgesi'nde haziranda yüzde 1,3 olan yıllık enflasyon, temmuzda yüzde 1,1'e indi. Euro Bölgesi'nde temmuz ayındaki enflasyonun ana bileşenlerine bakıldığında, en yüksek yıllık enflasyon yüzde 2 ile gıda, alkol ve tütün ürünlerinde gerçekleşti. Bunu yüzde 1,2 ile hizmetler, yüzde 0,6 ile enerji ve yüzde 0,4 ile de enerji dışı sanayi ürünleri izledi. (Bloomberg HT)

 Bankacılık sektörünün toplam yabancı para varlıkları 2018 yılına göre %4,9 arttı. Türkiye'deki bankacılık sektörünün toplam yabancı para varlıkları 2018 yıl sonuna göre %4,9 artışla 300,1 milyar dolar, bankaların banka dışı sektörden olan yabancı para alacakları ise %0,7 artışla 178,8 milyar dolar oldu. (Bloomberg HT)

 Euro Bölgesi'nde işsizlik Haziran'da düştü. Avrupa İstatistik Ofisi verilerine göre, 19 üyeli euro Bölgesi'nde mayısta yüzde 7,6 seviyesinde olan mevsimsellikten arındırılmışişsizlik, Haziran'da yüzde 7,5'e düştü. Böylece işsizlik, bölgede, Temmuz 2008'den bu yana görülen en düşük seviyede gerçekleşti. (Bloomberg HT)

 İtalya'da işsizlik Haziran'da yüzde 9,7'ye geriledi. İtalya Ulusal İstatistik Enstitüsü (ISTAT) verilerine göre, ülkede işsizlik üst üste dördüncü ay düşerken, büyüme yatay seyretti. İtalya'da işsizlik, haziranda bir önceki aya göre 0,1 puanlık düşüşle yüzde 9,7 olarak ölçüldü. Haziran ayı işsizlik verisinin, Ocak 2012'den bu yana en düşük oran olduğu belirtildi. (Bloomberg HT)

 Denizbank'ın Emirates NBD'ye satışında imzalar atıldı. DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş, "Rusya'nın devi Sberbank, bugün itibarıyla bankamızdaki hisselerini yine bölgesinin en önemli kuruluşlarının başında gelen Emirates NBD'ye devretti." dediSberbank ve Emirates NBD (ENBD) arasındaki DenizBank hisselerinin devir sürecini nihayetlendirecek imza töreni, bankanın genel merkezinde gerçekleştirildi. Ateş, imza töreninde yaptığı konuşmada, 2012 yılından bu yana hissedarı oldukları Rusya'nın bankacılık devi Sberbank'ın bugün itibarıyla bankadaki hisselerini yine bölgesinin en önemli kuruluşlarının başında gelen Emirates NBD'ye devrettiklerini söyledi. (Bloomberg HT)

 ABD'de özel sektör istihdamı Temmuz'da beklentiyi aştı. ADP ve Moody's Analytics verilerine göre ABD'de özel sektör istihdamı Temmuz'da 156 bin arttı. Beklenti 150 bin artıştı. Haziran ayı verisi 102 binden 112 bine yukarı yönlü revize edildi. Küçük ölçekli şirketler 11 binlik istihdam sağlarken büyük ölçekli şirketler 78 bin, orta vadeli şirketler ise 67 binlik istihdam sağladı. (Bloomberg HT)

 Çin Ticaret Bakanlığı: Ticaret müzakeresinin gelecek toplantısı Eylül'de ABD'de yürütülecek. Çin Ticaret Bakanlığı, Çin-ABD ticaret müzakerelerinin 12. toplantısında iki tarafın, Çin'in iç talebine göre ABD'den tarım ürünü alımını artırmasını ve ABD'nin satın alma için iyi şartları oluşturmasını tartıştığını belirterek, iki tarafın, ticaret müzakeresinin gelecek toplantısını eylülde ABD'de yürüteceğini duyurdu. Açıklamada, iki tarafın, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ve ABD Başkanı Donald Trump'ın haziranda Osaka'daki G-20 Liderler Zirvesi'nde ulaştığı konsensüse göre, ticaret ve ekonomi alanlarında ortak endişelere konu olan önemli meselelere ilişkin "derinlemesine, samimi, etkili ve yapıcı" fikir alışverişinde bulunduğu kaydedildi. (Bloomberg HT)

 İran hükümeti para biriminden dört sıfır atılması tasarısını kabul etti. Para birimi ABD yaptırımları nedeniyle geçen yıl keskin değer kaybeden ve ekonomisi krize giren İran'da hükümet, para birimi riyalden dört sıfır atılması tasarısını kabul etti. Bir dolar şu anda yaklaşık 120,000 riyal ediyor. Sıfır atılması yanlıları alışverişin daha kolay hale geleceğini, para basma masraflarının azalacağını belirtiyorlar. Hükümetin tasarısının parlamentoda onaylanması, ardından dini liderler konseyinden onay alması gerekiyor. (Investing.com)

 Fed finans krizinden bu yana ilk kez faiz indirdi. Amerika Birleşik Devletleri Merkez Bankası Fed, politika faiz oranını 25 baz puan indirerek yüzde 2,00 – 2,25 aralığına çekti. Fed bu kararla finans krizinden 11 yıl sonra ilk kez faiz indirmiş oldu. Fed'in Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) tutanaklarında ABD'de istihdam piyasasının güçlü seyretmeye devam ettiği ve ekonomik faaliyetin ılımlı bir seviyede olduğu belirtildi. Tutanaklarda komitenin büyümeyi maksimum seviyede artırmayı ve fiyat istikrarını sağlamayı hedeflediği belirtilirken, "Küresel ekonomik gelişmeler, ekonomik görünüme ilişkin göstergelerin ve yumuşayan enflasyon baskılarının ışığında komite faiz oranını yüzde 2,00- yüzde 2,25 aralığına düşürmeye karar verdi. Bu eylemimiz komitenin ekonomik faaliyetin sürdürülmesi, güçlü istihdam piyasası koşullarının sağlanmasını veenflasyonun komitenin yüzde 2,0 hedef seviyesine getirilmesini desteklemektedir." ifadelerine yer verildi. (Investing.com)

 Powell: Faiz indirimi uzun vadeli bir indirim döngüsünün başlangıcından farklı. FED Başkanı Jerome Powell, bugün yapılan faiz indiriminin uzun vadeli indirim döngüsünün başlangıcı olmaktan farklı olduğunu söyledi. Powell, FED'in 25 baz puan faiz indirimi kararının ardından yaptığı açıklamada, "Faiz indiriminin amacı %2 enflasyon hedefine destek. Faiz indirimi adımını riskleri önlemek için attık diyebilirim" ifadelerini kullandı. Küresel ekonomide zayıflamayı yakından takip ettiklerini de belirten Powell, indirim kararının küresel belirsizlikler ve enflasyondaki zayıflık kapsamında alındığını tekrarladı. "küresel zayıflık ve ticarette tansiyon ABD ekonomisini etkiliyor" dedi. (Investing.com)



Sevgül DÜZGÜN

Araştırma Müdürü

Piramit Menkul Kıymetler A.Ş

© Copyright 2024 istatistikhaber.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.