Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-03-07 17:07:00

Eğitimci kadınlar, TİNK'te buluştu

Teknoloji ve İnsan Koleji'nde (Tink) dün Dünya Kadınlar Günü Paneli düzenlendi. Panelde Tink Kurucusu Zeynep Dereli

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü'nün (UNESCO) ilk kadın genel direktörlüğü yapan Irina Bokova, 

Limak Yatırım ve Limak Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Özdemir konuşmacı olarak yer aldı. 

 

“Kadınların liderliğe getirdikleri çeşitliliğin kabul edilmesi ve çok daha fazla desteklenmesi” gerektiğini belirten Irina Bokova, "Liderlik doğal bir kabiliyet değildir; liderlerin özenle yetiştirilmesi gerekir. Liderlerin yetiştirilmesi tıpkı Teknoloji ve İnsan Kolejleri’nde olduğu gibi okul sıralarında başlar. Eğitim, insan gelişimi için en güçlü atılım ve ilerleme stratejisidir. Eğitim insanı kendi sesine kavuşturur, toplumsal katılımı teşvik eder ve iş piyasasındaki fırsatları genişletir. Kadınlara liderlik yapmaları için yeni alanlar açabiliriz" diye konuştu.

'Eğitim en doğru yol' 

Toplumun geleceği için eğitimin yenilikçi teknolojilerle verilmesi gerektiğini belirten Bokova, “Bireylere merak etme disiplinini ve yaratıcılığı kazandıran eğitim modeli, dünyamız için son derece gereklidir. Doğaya saygı için, sürdürülebilirlik için, piyasalar için. Günün sonunda dünyayı daha iyi bir yer haline getirmek için eğitim en doğru yol" dedi. 

Eğitim ve her alanda gereken fırsat eşitliğinin bugünden yarına harika hale gelecek bir şey olmadığını, çok fazla emek ve zaman gerektiğini belirten Tink Kurucusu Zeynep Dereli ise "Toplumun sorunları hakkında dertlenmiyorsanız ve birlikte hareket etmek gibi temel bir anlayışı önemsemiyorsanız hiçbir şeyin düzelmesini beklememek gerek" dedi. 

Türkiye’de kadınların eğitim, çalışma hayatı ve siyasette karar alma süreçlerine eşit katılımlarının sağlanması için önce eğitimde önemli değişiklikler yapılması gerektiğini aktaran Dereli "Ülkemizde kadın-erkek eşitliğinin sağlanması, hükümetlerin, sivil toplum örgütlerinin, akademik çevrelerin ve ilgili tüm toplum kesimlerinin kesintisiz çabaları ile mümkün olabilecektir" diye konuştu. 

Kadın-erkek eşitliğinin sağlanması için, var olan toplumsal yapıların ve ilişki sistemlerinin önemli dönüşümler geçirmesi gerektiği ifade eden Dereli şunları söyledi: "Eğitimci bir kadın olarak bu önemli günde dünyada öncü iki kadın lideri okulumuzda ağırlıyor olmaktan şeref duyuyorum. Umarım kadınlarımızın önce eğitimde sonra da çalışma hayatı ve siyasette eşit şartlara sahip olmaları konusunda rehberlik yapabiliriz."

'Cam tavanları kıralım'

Limak Yatırım ve Limak Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Özdemir de iş dünyasında başarılı bir kadın olmakla ilgili, "Benim başarı tarifime göre; öncelikle merak, yaratıcılık, kararlılık ve disiplin gerekli. Bunları bir araya getirmeyi başardığınızda sorunları çözüyorsunuz ve dünya için işleri kolaylaştırıyorsunuz. Disiplinle çalışıp ilerlediğinizde hem sorunları çözüyorsunuz hem de kariyerinizi iyileştiriyorsunuz" dedi.

Özdemir, iş yaşamında başarılı bir kadın olmanın yollarını anlatırken, kadın-erkek fırsat eşitliğine dikkati çekti.

Özdemir, "İş dünyası dahil, toplumun her alanında kadınların bakış açısına ve yenilikçi yaklaşımlarına ihtiyacımız var" ifadelerini kullanarak "Her kademede gereken "kadın yaklaşımı" ihtiyacından hareketle, başta Türkiye’nin Mühendis Kızları (TMK) olmak üzere, farklı projelerle, Türkiye'nin geleceğine yön verecek ve cinsiyete dayalı önyargılar anlamına gelen "cam tavanları" kıracak kadın liderler yetiştirmeye çalıştıklarını anlattı. Özdemir, TMK Projesi hakkında şu bilgileri verdi: "Kadınların iş gücüne katılımının en düşük olduğu profesyonel alanlardan biri mühendislik olarak dikkati çekiyor. Bu veriden hareketle Limak Grubu bünyesinde, Türkiye’nin geleceğine yatırım yapmak ve kadınların mühendislik alanında daha fazla yer almalarını sağlayarak, ülkemizin ekonomik ve sosyal güçlenmesine katkıda bulunmak amacıyla 2015 yılında 'Türkiye’nin Mühendis Kızları' projesi başladı.

Mühendislik eğitimi alan ve/veya alacak olan kız öğrencileri, eğitimlerinin farklı aşamalarında ve birçok yönden desteklemek üzere yola çıkan 'Türkiye’nin Mühendis Kızları' projesi, lise ve üniversitede okuyan kız öğrencilere yönelik iki ayrı programdan oluşuyor.

Projenin üniversite programında; devlet üniversitelerinin bilgisayar, çevre, elektrik-elektronik, endüstri, inşaat ve makine mühendisliği bölümlerinde okuyan öğrencilere burs desteğinin yanı sıra Limak Grubu ve diğer kuruluşlarda çalışan kadın mühendislerle gönüllü mentorluk ve staj gibi olanaklar sağlanıyor.

Özdemir, projeyle kızlara Limak Grubu ve diğer kuruluşlarda staj imkanıyla, 21. yüzyıl becerileri olarak adlandırılan; iletişim, takım çalışması, yaratıcılık, ilişki yönetimi, karar alma gibi konularda yetkinlikler kazanması amacıyla PERYÖN Akademi ile birlikte geliştirilen 'Mühendislikte Liderlik Sertifika Programı'na katılım hakkı verildiği bilgisini verdi. Özdemir konuyla ilgili şunları kaydetti:

"TMK Üniversite Programı’nın ilk yılından itibaren sırasıyla; 40, 54, 106 ve 110 olmak üzere 4 yılda toplam 310 kız öğrenci burs ve çok yönlü desteklerden faydalandı. 2019-2020 döneminde ise 120 öğrenci program kapsamında sunulan imkanlardan yararlanacak.

"Tink'in eğitimi bireyleri geleceğe hazırlıyor'

Pek çok mesleğe yakın gelecekte ihtiyaç kalmayacağını anlatan Özdemir, özgün müfredatı ve inovatif eğitim anlayışıyla öne çıkan Tink’in, verdiği eğitimle bireyleri geleceğin dünyasına hazırladığını söyledi.

Gelecekte fark yaratmak isteyenler için önerilerde bulunan Özdemir, "Benim başarı tarifime göre; öncelikle merak, yaratıcılık, kararlılık ve disiplin gerekli. Bunları bir araya getirmeyi başardığınızda sorunları çözüyorsunuz ve dünya için işleri kolaylaştırıyorsunuz. Disiplinle çalışıp ilerlediğinizde hem sorunları çözüyorsunuz hem de kariyerinizi iyileştiriyorsunuz." dedi.

Panelin ardından konuşmacılara plaket ve zeytin fidanı hediye edildi. Toplantı, hatıra fotoğrafı çekimleriyle sona erdi.


Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 istatistikhaber.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.