Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-08-14 13:14:00

Sanayi üretiminde toparlanmanın sonraki aylarda sürdürülebilirliği önemli

Arındırılmamış verilere göre ise, sanayi üretiminde, geçen yılın aynı dönemine göre %17,3 oranında artış gerçekleşmiştir.

 

Normalde de aslında oldukça volatil bir veri olan sanayi üretiminde, pandeminin de getirdiği özel koşullar nedeniyle tahmin aralıkları açılmış durumda ve sapmalar da çok keskin bir şekilde gerçekleşiyor. Haziran dönemi, elbette daralmanın atlatılması anlamında olumlu verilere işaret ediyor. Ekonomik normalleşme ile beraber işe geri dönüş ve faaliyetin yeniden artması ile beraber üretimin ivmelenmesinin yansımaları görülmektedir. Tabii Haziran işe dönüşün en minimal şekilde, başlangıç seviyesinde görüldüğü ve hala önemli miktarda uzaktan çalışmanın olduğu bir dönem olduğu için Temmuz ve Ağustos dönemindeki ivmelenme de önemli olacaktır. Bu noktada toparlanmanın sürdürülebilirliği konusu, hala pandemi tehdidi devam ederken asıl ilgileneceğimiz konu olacaktır.

 

Detaylara baktığımızda; madencilik ve taş ocakçılığı aylık bazda %7,8 artarken, yıllık bazda %8 daralma göstermiştir. İmalat sanayiinde aylık bazda %19 artış görülürken, yıllık bazda ise %1’lik büyüme gerçekleşmiştir. Elektrik, gaz, buhar grubunda ise aylık bazda %6,7 artış görülmüş, yıllık bazda ise daralma %6,4 seviyesinde gerçekleşmiştir. Aylık bazda dayanıklı tüketim malı %33,2, sermaye malı %20,8, dayanıksız tüketim malı %18,4, ara malı %17 ve enerji %5,5 oranında artmıştır. İlgili kalemlerdeki yıllık değişimlere bakıldığında ise; dayanıksız tüketim malı %2,2, ara malı %2 ve sermaye malı %0,4 artarken, dayanıklı tüketim malı %33,4, sermaye malı %24,2, dayanıksız tüketim malı %13,4 ve enerji %8,2 daralmıştır.

 

Kaynak: TÜİK, Bloomberg

 

Nisan, Mayıs ve Haziran ayı sanayi üretimi gerçekleşmesiyle beraber 2Ç20 GSYH büyümesinin de resmi çekilmiş oldu. Sanayi üretiminin 2Ç20 döneminde, geçen yıla göre %16,9 daralma gösterdiği görülmektedir. Bu nedenle, görece pozitif gerçekleşen Haziran verisine rağmen 2Ç20 döneminde aynı küresel ekonomilerde olduğu gibi çift haneli bir daralma göreceğiz. Haziran’da başlayan normalleşmenin devam edebilmesi ve üretimde mevcut seviyelerin korunabiliyor olması önemli olacak. Bu nedenle Temmuz ve Ağustos dönemi gerçekleşmelerine dikkat edeceğiz, artarak devam eden ekonomik faaliyet 3Ç20 büyümesinin daha pozitif olacağını göstermektedir. Pandemi ile değişim gösteren iç ve dış talep koşulları ve sonbahar aylarında salgının ekonomik faaliyet üzerindeki etkisi belirleyici değişkenler olacaktır.

Kaynak:Tera Yatırım
Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 istatistikhaber.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.