Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-03-26 16:10:00

Virüse karşı finansal savaş başarılı peki biyolojik savaş

 

 

AVRUPA

“BoE İndirimlerine Devam Edecek Mi?”

Corona virüsü kaynaklı ekonomiler durma noktasına gelirken, merkez bankaları acil faiz indirimleri ile finansal sistemi desteklemeye devam etmektedir. İngiltere Merkez Bankası (BoE) acil toplantılar ile politika faizini %0,10 seviyesine çekerek sıfır seviyesine yaklaştırmıştır. 26 Mart planlı toplantıda tekrar bir faiz indirim hamlesi gelebilir. Bu noktada düşük faizlerin ekonomik aktiviteyi virüs ortamında ne kadar destekleyebileceği sorusu ortaya çıkmaktadır.

PİYASANIN ROTASI

Virüse Karşı Finansal Savaş Başarılı Peki Biyolojik Savaş?

Corona virüsünde güncel durumda vaka sayısı 481461 – tedaviye pozitif cevap veren 115567 – ölü sayısı 21843 kişiye ulaşmıştır. İspanya’da son 24 saat içinde ölü sayısına 655 kişi eklenirken (toplam 4089 ölü) , düne göre ölü sayısında azalma bulunmaktadır. Fakat İtalya ve İspanya’da virüsün yıkıcı etkileri sürmektedir.

 

Virüsün biyolojik etkisinde insani boyutu ile finansal piyasaların davranışları tamamen zıt kutupları oluşturmaktadır. Paha biçilemez insan hayatının karşılığı bol – bedava para olamayacakken, fiyatın ruhu olmadığı için negatif haber akışlarına rağmen fiyatlamalarda iyimserlik sürmektedir. Sonuçta piyasalar kapanması ve birileri alıp – diğerleri satmaktadır.

Fed’in sınırsız varlık programı sonrası alışık olunmadık şekilde Fed Başkanı Powell televizyon yayınına katılarak açıklamalarda bulundu. Geçmiş dönmede efsane başkan Greenspan ve Bernanke benzer televizyon programlarına çıkmıştır. Bu Powell için ilk olmuştur.

Powell’ın konuşmasında;

  • Fed’in sınırının Hazine desteği olduğu ve kredi akışını sağlamak için adım attıklarını vurguladı.
  • Mevcut kriz, tipik bir ekonomik daralma değil, kriz sonrası iyi bir toparlanma olabilir.
  • Bir resesyon içinde olabiliriz, öncelik virüsü kontrol edebilmektedir.
  • Fed’in ilave adım için politika alanı var.
  • İşletmelere kredi verilmesi için Fed bir köprü oluşturacak.
  • Fed ABD halkını desteklemeye odaklanmıştır.

Fiyatlama dinamiklerinde, S&P500 endeksi Powell’ın konuşması ile 2400 seviyesi üzerinde kalıcılığını sürdürmektedir. ABD 10 yıllık tahvil faizi %0,80 hareketi ile tepkisizliğini sürdürmektedir. Altın $1600 üzerinde hareketini devam ettirmektedir.

Türkiye dinamiklerinde fiyatlama dinamikleri pozitif tarafta yer almaktadır. 5 yıllık CDS 600 seviyesinden gerilerken bu duruma USDTRY paritesinde geri çekilme eşlik etmektedir.

 

Kaynak:GCM Yatırım
Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 istatistikhaber.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.