Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-08-13 09:26:00

BIST100 endeksi 1,114 puana yükseldi

BIST100…BIST100 Endeksi 1,114 Puana Yükseldi… Geçtiğimiz haftaki sert değer kayıplarını telafi etmeye çalışan BIST100 endeksi haftanın üçüncü işlem gününü yataya yakın bir şekilde tamamladı. Dolar TL kurundaki volatilitenin düşmesi endeksin istikrar kazanmasına destek sağladı. Açılışta satıcılı bir seyir vardı. Primli hisselerde kar realizasyonu görülürken endeks 1,100 puana kadar geri çekilme yaşadı. %1 kadar dip seviyelerden tepki alımları geldi. Günü 1,114 puandan taşıdı. Salı günü endekse en olumlu katkıyı veren havayolu şirketleri ve bankaların yükselişe katkı sağlayamadı. Yurt dışı piyasalarda genel itibarıyla iyimserlik hâkim. ABD’nin aşı siparişi vereceğine dair haberler piyasaları olumlu etkilemeye devam etti. Kur tarafı sakin kaldığı sürece bugün açılışta dünküne benzer hareketlerin devam etmesi beklenebilir. 1,080 puan seviyelerinde bulunan 200 günlük hareketli ortalamanın üzerinde kalındığı sürece piyasalarda iyimserliğin devamı beklenebilir.

Şirket Haberleri… Tüpraş 2020 yılının ikinci çeyreğinde 184.8 milyon TL zarar açıkladı. Böylece yılın ilk altı ayındaki zararı 2.4 milyar TL’ye yükseldi. Geçtiğimiz yılın ikinci çeyreğinde 870.4 milyon TL net kar ile tamamlamıştı. Türk Telekom 2020 yılının 2.çeyreğinde beklentilerden iyi 980.4 milyon TL kar açıkladı. 2019 yılının ikinci çeyreğinde 434.8 milyon TL net kar açıklamıştı.

 

 

USDTRY…7.32 Seviyelerinde… Salı günü TCMB’nin kurda yaşanan hareketliliğe önlem olarak ilave likidite imkânlarını kademeli olarak azaltılacağını ve piyasa yapıcı bankalara açık piyasa işlemleri çerçevesinde tanınan likidite imkân limitlerini sıfırlanacağını duyurmasının ardından döviz kurlarında aşağı yönlü bir hareket izlenmişti. Dolar global bazda zayıf bir görünüm sergilerken TL dolar karşısında zayıf bir görünüm sergiledi ve diğer gelişen piyasa ülke para birimlerinden negatif ayrıştı. Gün içerisinde 7.20 ve 7.33 gibi oldukça geniş bir bant aralığında işlem gördü.

 

 

EURTRY…8.65 Seviyesinin Üzerinde… TL majör para birimlerine karşı verdiği kayıpları geri alma konusunda zorlanıyor. Euro TL kuru yeni işlem gününde 8.66 seviyelerinde işlem görüyor.

 

 

EURUSD…Dolar Güç Kaybetti… ABD’de dün açıklanan verilere göre, Temmuz ayında tüketici enflasyonu aylık bazda %0.6 ile beklentilerin üzerinde artış kaydetti. Beklenti, TÜFE’nin yıllık bazda %0.3 artacağı yönündeydi. . Tüketici enflasyonu bir önceki yılın aynı ayına göre %1 artış gerçekleştirdi. Çekirdek tüketici enflasyonu yıllık bazda %1.6 artış göstererek son dört ayın zirvesine yükseldi. Enflasyon verisi sonrasında doların global bazda değer kaybettiği görüldü. Bütün dünya koronavirüs pandemisinin ekonomi üzerindeki yıkıcı etkilerinden en kısa sürede kurtulmak istiyor. Vaka sayılarının henüz kontrol altına alınamaması ise daha fazla teşvik beklentisini beraberinde getiriyor. ABD tarafında açıklanacak haftalık işsizlik maaşı başvuruları

 

 

XAUUSD…Ons Altın Aşırı Satış Dalgasından Sonra Kayıplarını Geri Aldı… Salı günkü sert düşüşü alım fırsatı olarak değerlendiren piyasalar keskin bir düzeltme hareketi sonrasında altının ons fiyatını yeniden 1,900 $ seviyesinin üzerine taşıdı. ABD’de tahvil faizleri yükselse de altının uzun vadeli temek dinamikleri güçlü kalmayı sürdürmesi beklenebilir. Altın fiyatlarının haber başlıklarına tepki vermesi ve bir süre daha konsolidasyon sürecinin devam etmesi beklenebilir.

 

 

GAUTRY… Tepki Alımlarıyla 458 TL Seviyesine Yöneldi… Altının ons fiyatı ve Dolar TL kurundaki yükselişten destek bulan gram altın Salı günkü sert değer kaybının ardından 455 TL seviyesine yükseldi.

 

 

BRENT…Petrol Talebine Yönelik İyimserlik Fiyatlar İçin Yükseliş Rampası Yaratıyor… ABD’de petrol üretim rafinerileri Mart ayından bu yana ilk kez kapasite oranını %80’in üzerine çıkardı. Enerji fiyatları global petrol talebinin artacağı iyimserliğinden destek buluyor. Brent petrol fiyatları dün Ocak ayından bu yana ilk kez 200 günlük hareketli ortalamasını geçti. Uzun bir zamandır 40-45 $ seviyelerine sıkışan Brent petrolün bu seviyeleri aşabileceğine dair sinyal veriyor.

 

 

S&P500… Ekonomik Verilerden Destek Buluyor… ABD Başkanı Donald Trump’ın sermaye kazançlarına yönelik vergi indirimi planı sonrasında ABD hisse senedi piyasalarında risk iştahı yüksek seyrediyor. Koronavirüs salgını kaynaklı gelişmeler ve kongrede tıkanan mali destek teşvik paketi görüşmeleri takip ediliyor. Tüm bu yoğun gündemin çaprazında kalan ABD hisse senedi piyasaları karışık bir görünümle günü tamamladı. ABD Moderna şirketi ile 100 milyon doz aşı üretimi ve dağıtımı konusunda anlaşmaya vardığını duyurdu.

 

Kaynak Alan Yatırım
Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 istatistikhaber.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.