Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-06-04 19:59:00

Erdoğan ve Sarraj’dan ortak basın toplantısı

 

Erdoğan, Sarraj ile “Berlin sürecinden NATO’ya kadar tüm uluslararası platformlarda” birlikte hareket edileceğini ifade etti. Sarraj ise Türkiye’ye destekleri için teşekkür edip bugün Ulusal Mutabakat Hükümeti’nin Trablus’ta ki zaferi ve Hafter unsurlarının geri çekilmesi hakkında “Bölgedeki zafer hepimizin zaferidir.” dedi.


Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarından satır başları:

-    Darbeci Hafter’i destekleyerek bölgeyi kan ve gözyaşına boğanları tarih yargılayacaktır.

-     Petrolün tüm Libyalıların refahı için kullanılması gerekiyor

-    Doğu Akdeniz’de iş birliğimizi ilerletmeyi hedefliyoruz

-    Libya’lı kardeşlerimizi asla darbecilerin ve lejyonerlerin insafına bırakmayacağız

-    Sayın Sarraj ile Libyalı kardeşlerimizin refahına katkı yapacak verimli bir görüşme gerçekleştirdik. Türkiye'nin önceliği bir an önce Libya'nın istikrara kavuşmasıdır.

-    Mevcut krizin başından bu yana söylediğimiz gibi çözüm ancak Birleşmiş Milletler himayesinde ve Libyalıların öncülüğünde yürütülecek bir siyasi süreçle tesis edilebilir.

-    Altını çizerek söylüyorum darbeci Hafter ifadesini kullanıyorum, bunu boşuna kullanmıyorum. Hafter yakın zamanda Libya siyasi anlaşmasını reddedip, ülke yönetimini üstlendiğini açıklayarak gerçek yüzünü bir kez daha göstermiştir.


-    Bu kişi ve buna destek sağlayanlar barışın önündeki en büyük engeldir.

-    Milli mutabakat hükümetinin son dönemde kazandığı başarıları ise biz de takdirle takip ediyoruz. 

-     Darbeci Hafter'in Libya halkının hakkı olan petrolü daha fazla silah almak için kaçak yollardan satma girişimlerini de yakından izliyoruz. Bunun engellenmesi için uluslararası ve bölgesel tüm aktörlere gereken adımları atmaları çağrımızı yineliyoruz. Petrolün darbeciler tarafından hukuk dışı yollardan satışına izin verilmemelidir. Deniz yetki alanlarının sınırlandırılmasına dair iş birliğinin geliştirilmesinde anlaştık.


Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başkanlık Konseyi Başbakanı Fayez Sarraj’ın açıklamalarından satır başları: 

-Bölgedeki zafer hepimizin zaferidir

-    Kardeşim ve dostum Cumhurbaşkanı, çok değerli dostum ve kardeşim Recep Tayyip Erdoğan'la birlikte görüşme fırsatı yakaladım. İkili ilişkilerimizin geliştirilmesiyle ilgili konulara değindik. Bu bağlamda Cumhurbaşkanı'na Türkiye'nin tarihi ve cesur tutumundan dolayı teşekkürlerimizi ilettik.
-    Bize karşı lejyonerler tarafından başlayan bu saldırılardan sonra birkaç saat öncesinde büyük bir başarıyı elde etmiş olduk. Trablus ve çevresinin özgürleşmesini sağladık. Bu zafer hepimizin zaferidir, hakkın batıla olan zaferidir.
-    Bizler mücadeleye devam edeceğiz, bu düşmanı tamamı ile ortadan kaldırılıncaya kadar. Modern demokratik ülkemizi tesis etme yolunda geri adım atmayacağız. Ülkenin geleceğini ve olanaklarını sömürmelerine müsaade etmeyeceğiz. Bu savaş suçlusuyla oturmak ve müzakere etmeyle ilgili her ne kadar birtakım zorlamalar olsa da kendisinin meşruiyetini tanımadığımızı da belirtmekteyiz. Kendisine bundan sonraki süreçte bir müzakere olanağı vermeyeceğiz. Bizim için önemli olan halkın iradesidir. Bazı çatlak sesler bizim ilkelerimizle ilgili şüpheli yaklaşımlar sergilemektedir. Şu an arzulanan Libya devletini kurmak için safları sık tutma zamanıdır.


Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 istatistikhaber.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.