Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-03-26 09:48:00

ABD’nin paketi de geldi

Covid-19 hastalığının global salgına dönüşmesinden beri piyasalar belirsizlik nedeniyle ciddi satış yedi. Sadece borsalardaki değer kaybı 30 trilyon dolara kadar indi. Ancak pazartesi günü FED’in sınırsız parasal genişleme hamlesi sonrasında Salı günü yükselmişti. Dün de bu iyimserliğin devamı görüldü. Özellikle ABD devletinin teşvik paketinin Senatodan geçme beklentisi buna etkili oldu. Dow Jones % 2.4, S&P500 % 1.2 yükseldi. Seansların kapanışının ardından 2 trilyon doları biraz geçen büyüklüğe sahip paket 96-0 gibi son zamanların en büyük ittifakı ile Senato’dan geçti. Kısa sürede Meclis ve Başkan onayından geçmesi beklenen paketin % 40’ı işletme kredilerine, 290 milyar doları harcama çeklerine (ABD nüfusu 330 milyon olduğundan 880 dolar ortalama yapıyor ama dağılım yetişkin ve çocuklara göre farklı olacak) ait gözüküyor.

 

Bu gelişmelerin yaşandığı dün akşamdan beri dolar endeksi % 1 değer kaybederek 100 seviyesine gerilerken, gelişmekte olan ülke paraları ortalamada % 0.5 değer kazandı.  Bu sabah asya borsalarında hafif artışlar görülürken ABD vadeli endeksleri hafif ekside işlem görüyor.

 

Bu arada tam paketin çıktığı gün, ABD İtalya’yı geçerek dünyada virüsün merkezi haline geldi. Bugün itibariyle aktif virüslü sayısı ABD’de 67 bin olurken İtalya 57 bin, İspanya 40 binde. Çin ise 4 binin altına inerek 13. sıraya geriledi. ABD’nin tümü “ulusal acil durum” seviyesinde iken 4 eyalet OHAL kapsamındaydı. Bu akşam Florida ve Teksas’da da OHAL’e geçildi.

 

Bugün yapılacak AB Liderler Zirvesi öncesinde Avrupa’nın güneylileri FRA, İSP, POR, İTL içinde olduğu 9 ülke lideri yeni koronavirüs salgınının neden olduğu zararı gidermek üzere uygulanan politikaların uzun vadeli finansmanı için Avrupa Birliği tarafından tahvil çıkarılmasını önerdi. Bakalım Bayan Merkel, video konferansla katılınacak toplantıda konuya nasıl yaklaşacak? Neticede Almanya da bu sorunla uğraşıyor. Pazartesi Bakanlar Kurulunun onayladığı 750 milyar Euroluk destek paketi dün Federal Meclisten (Bundestag) geçti.

 

Bugün ayrıca G20 Liderleri de video konferans ile görüşme yapacaklar. Toplantıya katılacak Cumhurbaşkanı Erdoğan dün "İyi bir izolasyonla, hastalığın yayılma hızını 2-3 hafta içinde kırarak bu süreçten olabildiğince en kısa sürede ve olabilecek en az hasarla mutlaka çıkacağız. Aksi takdirde çevremizde pek çok örneğini gördüğümüz bir şekilde daha ağır sonuçlarla ve buna bağlı olarak daha ağır tedbirlerle karşılaşmamız kaçınılmazdır." dedi.

 

Moody's, salgının etkileri nedeniyle dünyanın krize gireceğini, bu nedenle % 2.6 büyüme beklentisini % 0.5 küçülmeye çevirdiğini açıklarken Türkiye'de salgının turizmle bağlantılı sektörleri etkilemesi nedeniyle ekonominin bu yıl % 1.4 küçüleceğini tahmin etti.

 

Kaynak:Alnus Yatırım
Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 istatistikhaber.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.