Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-02-19 08:33:00

Dikkatler, TCMB/PPK toplantısında

Küresel tarafta büyük tehdit haline gelen coronavirüs salgınına yönelik gelişmeler takip edildi. Apple’ın, Çin’deki üretimin devam etmeye başladığı ancak normal şartlara göre beklenenden daha yavaş bir geri dönüş alındığı belirtildi. Açıklamada, Çin’deki üretim ve talebin coronavirüs (Kovid-19) salgınından etkilenmesi nedeniyle şirketin ocak-mart dönemine ilişkin gelir  tahminlerinin tutturulmasının beklenmediği ifade edildi. Bununla beraber Alman otomobil devi Volkswagen’de, Çin’deki fabrika üretimlerinin yeniden başlama tarihini 24 Şubat tarihine kadar erteleme kararı aldı. Önemli firmaların yapmış olduğu bu açıklamalar sonrasında risk unsurlarında görülen artışla beraber yatırımcıların güvenli liman ürünlerine geçiş yaptığını söylemek mümkün. Buna paralel olarak gelişmekte olan ülke para birimlerinde de anlık sert değer kayıpları görmekle beraber negatif eğilim devam etmektedir. Ayrıca Çin Ulusal Sağlık Komisyonu’nun verdiği bilgiye göre, Çin genelinde coronavirüs salgını nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısı son açıklanan verilere göre 2004’e ulaştı. Virüs salgınına yönelik haber akışları piyasa fiyatlamalarında ön planda olmaya devam ederken, yetkililerden gelebilecek açıklamalar volatil hareketlere neden olabilir.

Yurt içi tarafta ise bugün piyasaların odak noktasında TCMB/PPK toplantısı yer almakta. Geçtiğimiz yıl TCMB’nin, kur atakları sonrasında faiz oranlarında yüzde 24 seviyesine kadar çıkmasının ardından faiz indirim döngüsü içerisine girmiştik. Bu duruma risk unsurlarında yaşanan iyimserlikde destek vermiş ve tek haneli faiz oranlarına yönelik söylemler artış göstermişti. Şimdi bugün düzenlenecek toplantıda; gerek enflasyon ile faiz oranları arasında makasın açılması gerekse siyasi ve jeopolitik risk unsurlarının canlı kalması sonrası kurumun nasıl bir adım atacağı merak uyandırmakta. Son gelişmeleri ele alacak olursak TCMB’nin bu toplantıda faiz oranlarında bir değişiklik yapmama ihtimalinin yüksek olduğunu düşünmekle beraber kurumun 25 Baz puan civarında yapacağı bir faiz indirimi ise hareketliliklerin sınırlı kalmasına neden olabilir. Ancak piyasa beklentilerinin dışında oluşabilecek faiz kararıyla beraber önümüzdeki süreçte atılacak adımlar ve izlenecek politikalara yönelik açıklamalar piyasa fiyatlamaları açısından kritik önem taşımaktadır.

Diğer taraftan bugün ekonomik takvimde; İngiltere Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE)’nin yanı sıra ABD açıklanacak Üretici Fiyat Endeksi, İnşaat İzinleri ve akşam saatlerinde açıklanacak FOMC Toplantı Tutanakları takip edilecektir. FED’in, küresel risk unsurlarına yönelik ve önümüzdeki süre zarfında izleyecekleri politikalara yönelik piyasa fiyatlamaları açısından önemli olacaktır.

EURUSD

Parite tarafında hafta başlangıcından bu yana satış eğiliminde devam eden paritede önemli gördüğümüz 1.0800 ana destek seviyesinin altında işlem görmeye devam ediyor. Bu noktanın altında kalındığı satış yönlü işlemler derinlik kazanabileceği gibi ilk etapta 2017 yılının Nisan ayında oluşan gap’i kapatmaya yönelik 1.0730 seviyeleri hedefi izlenebilir. Ancak parite tarafında görülebilecek toparlanma hareketlerinde 1.0840 üzerinde kalıcılık sağlanması gerektiği görüşündeyiz. Bu nokta üzerinde kalıcılıklarda ise; 1.0885, 1.0900 ve 1.0945 seviyeleri takip edilebilir.

USDTRY

Haftanın işlem gününden bu yana negatif eğilimde devam eden TL varlıklarında bugün fiyatlamaların seyri açısından TCMB/PPK toplantısı yakın takibimizde olacaktır. Teknik olarak bakılacak olursa aşağı yönlü hareketliliklerde 6.00 ana destek seviyesi önemini korumaya devam ediyor. Bu noktanın geçilmesi satış yönlü işlemlere derinlik kazandırabilir ve 5.9650 seviyeleri hedef haline gelebilir. Ancak kur tarafında görülebilecek yukarı yönlü hareketliliklerde 6.0850, 6.1000 ve 6.1450 direnç seviyeleri takip edilebilir.

GBPUSD

Parite tarafında geçtiğimiz açıklanan ingiltere verileri sonrasında 1.2965 seviyelerinden tepki alımlarıyla beraber 1.3000 seviyesi üzerinde yeniden çıkış hareketi meydana geldi. Bu nokta üzerinde kalıcılık sağlanması durumunda 1.3065, 1.3090 ve 1.3130 seviyeleri gündeme gelebilir. Ancak paritede görülebilecek geri çekilmelerde 1.3000, 1.2965 ve 1.2900 destek seviyeleri takip edilebilir.

BRENT PETROL

53.00 noktasından aldığı destek ile birlikte toparlanma hareketlerini sürdüren siyah altın için 59.50 direnci oldukça kritik bir öneme sahip. Zira bu seviye geçilirse toparlanma hareketlerini hızlandırabilir ve 62.00 noktası kısa vadede hedef haline gelebilir. Aşağı tarafta ise 57.00 desteğini önemli görmekteyiz. Zira bu nokta kırılırsa ilk etapta 56 seviyelerine doğru bir geri çekilme hareketi görebiliriz.

ONS ALTIN

Coronavirüs salgınının global üretim hattında yaratmış olduğu hazara yönelik firmalardan gelen açıklamalar risk unsurlarında artışların yaşanmasına neden oldu. Bu durum güvenli liman ürünlerine talebin artmasını tetiklerken 1600 ana direnç seviyesinin üzerinde işlem görmeye devam ediyor. Teknik anlamda bu nokta üzerinde kalıcılık sağlanması durumunda 1614 seviyeleri ilk etapta hedef haline gelebilir. Ancak bu nokta öncesinde 1604 ve 1610 ara direnç seviyeleri takip edilebilir. Değerli metalde görülebilecek geri çekilme hareketlerinin hız kazanabilmesi için 1590 ana destek seviyesinin geçilmesi gerektiğini düşünmekteyiz.

S&P 500

Küresel tarafta coronavirüs salgınına yönelik gelişmeler piyasalarda yeniden panik oluştururken risk alma iştahında görülen azalmayla beraber endekste de geri çekilmeler meydana geldi. Teknik anlamda aşağı yönlü hareketliliğin devamlılığı açısından 3330 ana destek seviyesi önemini korumakta. 3330 ana destek seviyesinin geçilmesi halinde 3250 seviyeleri gündeme gelebilir. Aksi takdirde endeks tarafında görülebilecek toparlanma hareketlerinde 3385 seviyesi üzerinde kalıcılıklar görmemiz gerekebilir. Bu durumda ise yeni rekor seviyelerin görülmesini tetikleyebilir.

DAX30

Risk unsurlarında görüken artış ile beraber endekslerde görülen geri çekilmeye DAX 30 endeksi de katıldı. Satış yönlü işlemlerin derinlik kazanabilmesi için 13700 ana destek seviyesinin geçilmesi gerektiğini düşünmekteyiz. Bu durumda 13675, 13640 ve 13600 seviyeleri yeniden gündeme gelebilir. Diğer taraftan endekste görülebilecek toparlanma hareketlerinde ise 13750 direnç seviyesi takip edilecektir. Geçilmesi durumunda ise yeni rekor seviyeler yeniden endeks tarafında görülebilir.

 


Kaynak:Işık FX
Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 istatistikhaber.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.