Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-03-19 08:51:00

Virüsün etkileri küresel çapta derinleşmeye devam ediyor

Koronavirüs kaynaklı salgının merkezi artık iyice Çin’den Avrupa’ya kayarken hükümetler de maliye politikası musluklarını açıyor. Küresel çapta vaka sayısı 211.713’ü buldu, ölü sayısı 8.714’e çıktı. Salgının başlangıç merkezi olarak kabul edilen Wuhan’da ilk kez yeni vaka ortaya çıkmadı. Ancak İtalya’da bir günde 450’yi aşkın ölüm gerçekleşmesi Avrupa’da salgının kontrol altına alınamadığını gösteriyor. Salgın hızla ilerlerken dünya çapında mali destekler 1,9 trilyon doları buldu. Bu rakama Kanada’nın GSYH’nın %3’ü büyüklüğündeki teşvik paketi ve Türkiye’nin 100 milyar liralık tedbirleri de dahil. ABD Kongresi de ücretli izin, gıda yardımı ve koronavirüs testi için finansal yardımı içeren paketi onayladı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye’de koronavirüs (Kovid-19) kaynaklı ikinci ölümün gerçekleştiğini duyururken dün akşam yaptığı açıklamada 93 yeni vaka açıkladı. Böylece Türkiye’deki toplam koronavirüs vakası da 191’e ulaştı. Koca hayatını kaybeden hastanın 61 yaşında, erkek olduğunu belirtti. Koca, bugün yeni tip koronavirüs ile mücadele konusunda milletvekillerini bilgilendirecek. Türkiye koronavirüsün ekonomik etkilerine ise Kredi Garanti Fonu (KGF) limitinin artırılması, bazı vergilerin ve kredi ödemelerinin ötelenmesinin merkezinde olduğu, toplam 100 milyar TL’lik kaynak ayrılan paketle yanıt verecek. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı paket ile KGF limiti 25 milyar TL’den 50 milyar TL’ye yükseltilirken kredilerde öncelik gelişmelerden olumsuz etkilendiği için likidite ihtiyacı oluşan ve teminat açığı bulunan firmalar ile KOBİ’lere verilecek. Perakende, AVM, demir-çelik, otomotiv, lojistik-ulaşım gibi sektörlere yönelik SGK prim ertelemeleri getirilirken havayolu iç hatlar taşımacılığında KDV oranı üç aylığına %18’den %1’e indirildi.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) koronavirüs sebebiyle resesyona sürüklenen ekonomiyi canlandırmak için daha önce uygulanmamış özellikleri de bulunan ek bir tahvil alım programı (QE) açıkladı. 750 milyar euroluk geçici tahvil alım programı devlet ve özel sektör varlıklarının alımlarını içeriyor ve en az 2020 sonuna kadar sürecek. Program mevcut QE programına giren tüm varlıkları kapsayacak. Ayrıca yeterli kredi kalitesine sahip kısa vadeli özel sektör finansman bonoları da alınabilecek. Böylece ECB, daha önce kriz zamanlarında Fed’in uyguladığı kısa vadeli finansman bonolarını destekleme hamlesini ilk kez denemiş olacak.

Başta ECB olmak üzere merkez bankalarının art arda gelen hamleleri piyasalarda kısa süreli bir rahatlama yaratsa da adımların etkilerini sorgulayan yatırımcıların dolar talebi zaman geçtikçe artıyor. Bloomberg Dolar Endeksi %1 yükselirken 1.285’i aşarak rekor tazeledi. Dolara karşı sterlin %0,9 yen %1,1 geriliyor. Euro ECB önlemleriyle kayıplarını %0,1 ile sınırlıyor. Tahvil getirileri de nakit dolar arayışıyla fırlıyor. 10 yıllık ABD tahvil getirisi %1,26 yükseldi. Avustralya 10 yıllıkları da 46 baz puan yükselişle %1,71’de. Talep şokuyla petrol fiyatları gerilemeye devam ediyor, artık 20 dolarlar psikolojik seviye olarak konuşuluyor. WTI ham petrol %20’inin üzerinde çöküş yaşadığı dünün ardından bugün %18’e kadar toparlanma kaydetti. Altın da dolar talebinden nasibini alıyor. Ons fiyatı %0,9 aşağıda. S&P 500 vadelilerinde rahatlama kısa sürdü, vadeliler %3’ün üzerinde aşağıda. Birçok Asya Pasifik borsasında çok sert düşüşler yaşanırken Güney Kore Kospi %6,4 ile başı çekiyor.

Kaynak:AHL Yatırım
Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 istatistikhaber.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.