Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-04-01 09:59:00

Endeks 90,000 puan üstünde kalıcı olamadı

 BIST100… Endeks 90,000 Puan Üstünde Kalıcı Olamadı… TCMB koronavirüs (Covid-19) pandemisinin Türkiye ekonomisi üzerindeki olumsuz etkilerinin sınırlandırılması amacıyla ilave tedbir paketini açıkladı. Parasal aktarım mekanizmasını güçlendirmeyi hedefleyen Merkez Bankası, mal ve hizmet ihracatçısı firmalara 60 milyar TL tutarında TL cinsi ihracat ve döviz kazandırıcı hizmetler reeskont kredisi imkanı tanıdı. Bankaların TL ve yabancı para likidite yönetimlerinde esnekliği sağlamak amacıyla tedbirler aldı. Merkez Bankasının tedbirlerinin ilk yansımaları piyasalar genelinde olumlu oldu. BIST100 endeksi 90,000 seviyesinin üzerinde kalıcılığı sağlayamazken günü %1.80 değer kazancıyla 89,644 puandan tamamladı. Hisse senedi piyasaları en kötünün geride kalıp kalmadığına dair bir sinyal ararken, koronavirüs pandemisine yönelik haber akışı gündemde kalmaya devam ediyor. Yeni işlem gününde Asya piyasaları karışık bir görünüm sergiliyor. ABD hisse senedi vadelileri ise Trump’ın karamsar açıklamaları sonrasında eksi bölgede. Piyasalardaki temkinli duruşa ve risk iştahındaki bozulmaya bağlı olarak endeksin güne ekside başlaması beklenebilir.

 

 

USDTRY… Dolar TL Kuru 6.60 Seviyesinin Üzerine Yükseldi… TCMB koronavirüs (Covid-19) pandemisinin küresel çapta yarattığı belirsizliğin Türkiye ekonomisi üzerindeki olumsuz etkilerinin sınırlandırılması amacıyla 17 Mart tarihinde açıklamış olduğu tedbir paketinin kapsamını genişletti. Merkez Bankasının başlattığı parasal genişleme hamlesi sonrasında piyasanın ilk tepkisi olumlu oldu. FED elinde ABD tahvili bulunan Merkez Bankalarına geçici repo penceresi açtı. Gün içerisinde 6.60 seviyelerine kadar yükselen Dolar TL kuru 6.56 seviyelerine geri çekildikten sonra koronavirüs pandemisi endişelerinin kuvvetlenmesiyle birlikte yeniden 6.62 seviyelerine kadar yükseldi.

 

 

EURTRY… Euro TL Kuru Yükseldi… Küresel piyasalarda risk iştahının azalması gelişen piyasa ülke para birimleri üzerinde baskı yaratıyor. Euro TL kuru yeni işlem gününde 7.30 seviyelerinde işlem görüyor.

 

 

EURUSD… FED Merkez Bankalarına Geçici Repo Penceresi Açtı… Koronavirüs (Covid-19) pandemisi gündemde kalmaya devam ederken, dolar güvenli varlık talebiyle global bazda değer kazanmaya devam ediyor. Dolar Endeksi 99 seviyelerinde bulunuyor. FED dün dolar likiditesi probleminin önüne geçebilmek için yabancı merkez bankaları için geçici repo penceresi açtı. FED’in hamlesi sonrasında 1.0920 seviyelerine kadar gerileyen parite kazançlarının bir kısmını geri vererek yeniden 1.10 seviyesinin üzerine yükseldi. Piyasalar bugün küresel ölçekte ekonomik aktivitenin seyrine yönelik beklentileri şekillendirmesi açısından önem taşıyan ABD ve Euro Bölgesinden gelecek İmalat PMI verilerini takip edecek. Öncü gösterge kabul edilen ADP tarım dışı istihdam verisi ise piyasaların takip edeceği diğer önemli veri olacak. Euro Bölgesinde enflasyon Mart ayında son 5 ayın en düşük seviyesine gerileyerek %0.7 oldu. Petrol fiyatlarındaki düşüş ve koronavirüs pandemisinin ekonomiyi durma noktasına getirmesi ekonomiyi durma noktasına getirirken fiyat artışlarındaki yavaşlamanın önümüzdeki aylarda daha da derinleşmesi bekleniliyor.

 

 

XAUUSD… Altının Ons Fiyatı 1600 $’ın Altına Geriledi…Ons altın yeni haftada geçtiğimiz haftaki kazançlarının bir kısmını geri verdi. Koronavirüs pandemisi kaynaklı olarak fiyatlar son 2 haftadır baskı altında kalırken, altının ons fiyatı dolardaki değer kazancına bağlı olarak 1600 $’ın altına geriledi.

 

 

GLDGR… Yeni Rekor Seviyeleri Test Etti… Altının gram fiyatı ons altındaki düşüş ve Dolar TL kurundaki yükselişin ekseninde denge arayışı içerisinde. Dün 343 TL seviyelerine kadar yükselerek yeni rekor seviyeleri test eden gram altın, altının ons fiyatındaki gerilemeyle birlikte yeni işlem gününde 338 TL seviyelerinde işlem görüyor.

 

 

BRENT… Petrol Fiyatları Son 18 Yılın En Düşüğünde… Çin İmalat PMI verilerinin Mart ayında toparlanma sinyali vermesi ve Trump-Putin görüşmesinin sonuç vermemesiyle son 18 yılın en düşük seviyelerinden yükselen Brent petrolün varil fiyatı 24 $’ın üzerinde kalıcı olamadı. Pandeminin global büyüme ve ticarete verdiği hasar petrol fiyatları üzerinde satış baskısı yaratıyor.

 

 

S&P500… ABD Hisse Senedi Vadelileri Satış Baskısı Altında Kaldı… Endeksin satış baskısı altında kalmasında koronavirüs pandemisi kaynaklı endişeler etkili olmaya devam ediyor. ABD hisse senedi vadelileri Donald Trump’ın önümüzdeki iki haftanın zorlu geçeceğini duyurmasının ardından 2500 puana kadar geriledi.

Kaynak:Alan Yatırım
Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 istatistikhaber.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.