Ankara Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, ATA Çiftliği’nde (BAKAP) faaliyet gösteren Arıcılık Araştırma, Üretim ve Eğitim Merkezi’nde 2026 yılının ilk bal hasadı yapıldı. Merkezde bal üretiminin yanı sıra bilimsel araştırmalar, uygulamalı eğitimler ve teknik rehberlik çalışmaları da sürdürülüyor.
Açıklamada, hasadı yapılan ballardan birinin yalnızca tek bir bitkiden elde edilen monofloral bal olduğu belirtilirken, üretimde saf Anadolu ırkı arısının kullanıldığı ve bu sayede hem bal üretiminin gerçekleştirildiği hem de Anadolu arısının gen kaynaklarının korunduğu ifade edildi.
ABB Genel Sekreter Yardımcısı Ahmet Mekin Tüzün, merkezde 50 kovanla başlayan üretimin bugün 150 koloniye ulaştığını belirterek, “Kullandığımız arı, saf Anadolu ırkı arısıdır. Burada yaptığımız çalışmalardan bir tanesi mevcut kullanmış olduğumuz Anadolu ırkının genetik özelliklerini korumak. Hem bal üretirken gen kaynaklarını koruyoruz.” ifadelerini kullandı.

Merkezde propolis, perga ve arı zehri gibi arı ürünlerinin de üretildiğini aktaran Tüzün, bu ürünlerin uygulamalı eğitimlerle üreticilere tanıtıldığını söyledi.
İklim değişikliğinin arıcılık üzerindeki etkilerine de değinen Tüzün, “Arı, tarımsal üretimin ve biyoçeşitliliğin korunması için çok önemli. Bu iklim değişikliğinde mevcut Anadolu ırkıyla uyum sağlamış durumdayız ve biyolojik gen kaynaklarımızı korumak için de en önemli enstrüman olarak kullanıyoruz.” dedi.
ABB Kırsal Hizmetler Dairesi Başkanı Hüseyin Şemsi Uysal ise merkezde yalnızca bal üretimi yapılmadığını belirterek, elde edilen verilerin üniversiteler ve sektör paydaşlarıyla paylaşılacağını ifade etti.
Uysal, “Esas amaç burada doğru tekniklerle üretilen bal ve polenlerin üniversitelerle iş birliği yapılarak analiz edilmesi ve saf Anadolu ırkının Ankara şartlarında ne düzeyde bal ürettiğinin ortaya konulmasıdır. Aynı zamanda üreticilere uygulamalı eğitimler vererek arıcılıkta daha ileri seviyelere ulaşmalarını hedefliyoruz.” dedi.
Hibya Haber Ajansı
© Copyright 2026 istatistikhaber.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.