Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-03-17 08:34:00

Virüsün etkileri küresel çapta derinleşmeye devam ediyor

Dünya genelinde koronavirüsün hızla yayılmasına ilişkin giderek artan endişe ve panik haftanın ilk işlem gününde artarak devam etti. ABD’de virüsün yayılma hızının artışa geçmesiyle ABD’de artırılan önlemlere ek olarak Trump’ın yaptığı açıklamalarda virüsle Temmuz-Ağustos aylarına ve hatta daha da uzun süre mücadele edilebileceğini söylemesi ve ABD ekonomisinin resesyona girme ihtimalinin olduğunu açıklaması ABD hisse senetlerinin çok sert şekilde yine satılmasına neden oldu. ABD dışında ise koronavirüs ile ilgili diğer ülkelerin de ciddi tedbirler almaya devam ettikleri izleniyor. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, dün yaptığı açıklamada koronavirüsün yayılmasını engellemek için evden çıkmama çağrısı yaptı ve sert seyahat yasakları getirildiğini duyurdu. Hasta insanların hastanelere götürülmesi için ordunun devreye girebileceğini söyledi. Salı günü yerel saatle 12'den itibaren evden acil market alışverişi ve sağlık hizmetlerinden yararlanmak ve işe gitmek dışında hiçbir sebeple çıkılmaması gerektiğini söyleyen Macron, bu önlemlerin en az iki hafta süreyle devam edeceğini açıkladı. Buna göre yasaklara uymayanlar cezalandırılacak. Büyük ya da küçük ölçekli iş yerlerinin etkilenmemesi için toplamda 300 milyar euro değerinde kredi verileceğinin duyurulduğu açıklamada Macron, hiçbir Fransız şirketi iflas riskiyle karşı karşıya kalmayacak" dedi. İngiltere'de koronavirüse karşı yeterli önlemi almamakla eleştirilen ve virüsün yayılmasıyla "toplumsal bağışıklık" kazanılması politikasını izleyen Başbakan Boris Johnson, Pazartesi günü bir açıklama yaparak risk grubundakilerin 12 hafta boyunca evden çıkmaması çağrısı yaptı. Son dönemde koronavirüs vakalarında hızlı bir artış yaşayan İspanya'da Sağlık Bakanı Salvador Illa özel hastanelerin ülkedeki genel sağlık sisteminin kontrolüne gireceğini açıkladı. İspanya'da ise Sağlık Bakanı Salvador Illa özel hastanelerin ülkedeki genel sağlık sisteminin kontrolüne gireceğini açıkladı. Bu gelişmelerle birlikte dün Avrupa’da da endekslerin gün kapanışına yakın saatlere kadar sert satılmaya devam ettiği, fakat kapanışa doğru kısmi de olsa toparlanmaların yaşandığı gözlendi. Bu sabah ABD ve Avrupa vadelilerinde %3 seviyelerinde yükselişlerin yaşandığı gözleniyor.

Yurtiçinde de koronavirüs vaka sayısı dün itibariyle 47 oldu. Virüsle ilgili yaşanan son gelişmeler kapsamında İç İşleri Bakanlığı, aldığı bir kararla birçok eğlence merkezinin kapatılmasına karar verdi. Saat 00:00 itibariyle tiyatro, sinema, gösteri merkezi, konser salonu, nişan/düğün salonu, çalgılı lokanta/kafe, gazino, birahane, taverna, kahvehane, kıraathane, kafeterya, kır bahçesi, nargile kafe, internet salonu bir süreliğine durduruldu. Ayrıca Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çarşamba günü yeni tip koronavirüsle mücadele çerçevesinde kapsamlı bir eşgüdüm toplantısına başkanlık edecek. Erdoğan, toplantının ardından millet-devlet birlikteliğiyle atılması gereken adımlarla ilgili kamuoyunu bilgilendirecek.

Dünkü son gelişmelerle giderek artan panik havasında global ölçekte endekslerde çok sert satışlar devam ederken piyasalardaki endişenin düzeyini gösteren VIX endeksi 83.56 seviyesini görerek rekor kırdı. Yurtiçinde ise 5 yıllık CDS’in 2018’deki kur krizinden bu yana 533 ile en yüksek seviyeyi gördüğü izlendi. Dün borsa İstanbul XU100 ana endeksi ise 87.888 seviyesinde günü tamamlarken Mayıs 2019’dan bu yana en düşük seviyesine gelmiş oldu. Gelişmiş ülkelerden mali teşviklere yönelik adım sözleri piyasalarda 1987’den bu yana görülen en sert satışların ardından yatırımcıların soluk almasına yol açtı. ABD’de önceki gün %12 düşüşle kapanan S&P 500’de vadeliler bir ara üst limite ulaştı, sabah saatlerinde ise %3,3 yukarıda işlem görüyor. Asya’da ise tablo daha karışık seyrediyor. Japon Topix %3’e yakın, Hong Kong Hang Seng %1 yükselirken Güney Kore Kospi %1,5 geriliyor.

Kaynak:AHL Yatırım
Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 istatistikhaber.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.