Savunma sanayisindeki öncü şirketleri bünyesinde bulunduran Teknopark İstanbul, paydaşları arasında olduğu Avrupa'nın en büyük sanayi kümelenmesi olan SAHA İstanbul'un düzenlediği SAHA EXPO'da yer aldı. Kendi standında 6 girişime yer veren Teknopark İstanbul, çatısı altında faaliyet yürüten toplam 54 firma ile fuarın hem ev sahibi hem de güçlü bir katılımcısı oldu.
Teknopark İstanbul’un da içinde yer aldığı Avrupa'nın en büyük sanayi kümelenmesi olan SAHA İstanbul'un düzenlediği Uluslararası Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayi Fuarı (SAHA EXPO), İstanbul Fuar Merkezi'nde (İFM) gerçekleşti. Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, 6 bakanlık ve Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığının (SSB) destekleriyle düzenlenen fuara, 120’den fazla ülkeden 1478 firma katıldı.
Teknopark İstanbul’un SAHA EXPO’daki standında; insanlı ve insansız hava, kara ve deniz araçlarında, sınır gözetiminde ve silah sistemlerinde kullanılan görüntüleme sistem ve teknolojilerini geliştiren Blitz Teknoloji, savunma sanayine yönelik yüksek kaliteli yazılım çözümleri üreten Avikon, turbo makineler ve gaz türbin sistemlerinin tasarımı, prototip üretimi ve test edilmesi konusunda uzman İdealab İnovasyon, Türkiye’nin uçtan uca ilk yerli ve milli “Güvenli Donanım ve Yönetilebilir Akıllı Telefon Projesini” geliştirmek amacıyla iş birliği gerçekleştiren RFT Araştırma&Repel, savunma, endüstriyel güvenlik ve müşteri hizmetleri alanlarında en yeni robotik çözümler sunan LTC İnovasyon ile Türkiye, Avrupa ve Ortadoğu’nun önde gelen otonom mobil robot üreticilerinden biri olan Bottobo Robotik firmaları geliştirdikleri ürün ve teknolojileri sergiledi.
Fuarı organize eden SAHA İstanbul ile ülkemizin önde gelen savunma şirketlerinin büyük çoğunluğunun aynı zamanda Teknopark İstanbul firması olduğuna dikkat çeken Teknopark İstanbul Genel Müdürü Prof. Dr. Abdurrahman Akyol, “Bu yıl 4. kez düzenlenen SAHA EXPO’ya, ilk buluşmanın gerçekleştiği 2018 yılından bu yana Teknoloji Transfer Ofisi, Ar-Ge, Kuluçka Merkezi ekipleri ve inovatif firmalarımız ile katılıyoruz. Teknopark İstanbul olarak SAHA EXPO’da 54 firma ile yer almanın gurur ve mutluluğunu bir arada yaşıyoruz. Teknopark İstanbul savunma ağırlıklı olmak üzere uzay, havacılık, yazılım, yapay zeka, biyoteknoloji gibi farklı alanlarda Ar-Ge odaklı çalışmalar yürüten 483 firma ve girişime ev sahipliği yapıyor. Dolayısıyla bizim ekosistemimizde çok büyük geliştirmeler yapan firmalar da girişim aşamasındaki firmalar da yer alıyor. Güçlü paydaşlarından biri olduğumuz SAHA İstanbul'un kümelenme metodu son 20 yılda yaşadığımız yüzde 20'lerden yüzde 80'e yükselen teknoloji millileştirmede önemli fırsat ve katkılar sundu. Burada alt yükleniciler önemli sorumluluklar üstlenmeye başladı. Bir savunma sanayi ekosistemi oluştu. Savunma sanayisinde onlarca yıl önce birkaç önde gelen firmayla dikey büyüme yaparken, bugün farklı yüklenicilerin katılımıyla yatay büyümenin gerçekleştiğini görüyoruz. Böylece sektörde ivmelenme daha hızlı oldu. Geldiğimiz noktada savunma ekosistemi ülkemize katma değer sağlamada lokomotif görevi görüyor." değerlendirmesini yaptı.
Yatay büyümenin temelinde firmalar arası sağlanan “güç birliği” olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Abdurrahman Akyol, “Önceleri bir ürünün tüm parçalarını bir firma üretirken, bugün farklı parça ve hizmetleri farklı alt şirketlerden alarak birlikte büyümenin önü açıldı. Teknopark İstanbul’daki firmalarımız arasında da bu iş birliğinin geliştiğini ve başarılı çalışmalara imza atıldığını görüyoruz. “Güç birliği” manifestomuzla daha çok firmanın Ar-Ge odaklı yerli ve milli üretimlerini artırarak birbirleriyle iş yapabilme kabiliyetlerini geliştirip ülkemiz için daha fazla değer oluşturacak biçimde etkileşime geçmelerinin zeminini oluşturuyoruz. SAHA Expo’da net olarak gördüğümüz milli teknolojilerde geldiğimiz bugünkü mevcut durumdan esinlenerek Teknopark İstanbul'da da birlikte başaracağız.” dedi.
“Kapasite artırımıyla yeni firmalara kapılarımızı açıyoruz”
Savunma sanayisindeki güçlü şirketleri bünyesinde bulunduran Teknopark İstanbul'un en çok rağbet gören teknoparklardan biri olduğuna değinen Akyol, "Ciddi bir doluluk oranına sahip olmamıza rağmen yeni şirketlere fırsat vermek, alt yüklenicileri sisteme dahil edebilmek için kapasite artırımına yönelik adımlar attık ve yeni ofis alanları oluşturduk. Farklı ihtiyaçları kapsayacak biçimde tasarlanan yeni ofislerde daha fazla firmanın yer almasını arzuluyor, onlara kapılarımızı açıyoruz. Ülkemizin önde gelen firmalarına alt yüklenici olabilecek Ar-Ge şirketlerini bünyemizde tutmayı amaçlıyoruz. SAHA Expo dolayısıyla birçok firmayla Teknopark İstanbul’daki yerlerini almaları için görüşme gerçekleştirdik." açıklamasını yaptı.
“Ürünlerin fikri mülkiyet haklarının korunması görevimiz”
Geliştirilen ürünlerin fikri mülkiyet haklarının korunmasını sağlamanın teknoparkların en önemli görevlerinden biri olduğunu belirten Akyol, bu konuda firmalara yol gösterdiklerinin altını çizdi. Akyol, “Fikri Sınai Mülkiyet Hakları üzerine yapılan değerlendirme sonuçlarına göre Teknopark İstanbul, yerleşkesinde Uluslararası Patent Sayısı 117, Ulusal Patent Sayısı 259, Endüstriyel Tasarım sayısı 37, Faydalı Model sayısı 20 olmak üzere 433 adet çalışmaya ev sahipliği yapmıştır. Ayrıca Patent Effect tarafından hazırlanan 2023 Türkiye’nin Patent Raporu’nda patentli start-up’lara sahip teknoparklar arasında üst üste dördüncü kez birinci olarak zirveyi bırakmadık. Bünyemizdeki tüm firmaların ürünlerini koruma altına alması önceliklerimiz arasında yer alıyor." diye konuştu.
SAHA EXPO’da yerli ve milli teknolojiler dünyaya açılırken 25 bin birebir görüşme yapıldı. 100 binden fazla ziyaretçiyi ağırlayan fuarda, 5 günde 133 anlaşmaya imza atıldı.
Hibya Haber Ajansı
© Copyright 2025 istatistikhaber.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.